Από Μιχάλη Ιασονίδη παιδίατρο

Πρόκειται για ιώσεις συνήθως του χειμώνα που οφείλονται όμως σε διαφορετικούς ιούς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, γιατί η γρίπη μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία, αλλά και να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο, κυρίως ασθενείς υψηλού κινδύνου. Μπορεί δε να χρειαστεί έγκαιρη, αλλά και εντατική αντιμετώπιση.

Γρίπη: Έρχεται γρήγορα και επιθετικά

Σε περίπτωση γρίπης μπορεί να αισθάνεστε πολύ βαριά άρρωστος (αίσθημα κακουχίας). Τα συμπτώματα, όπως φαρυγγαλγία, πυρετός, πονοκέφαλος, μυοσκελετικά άλγη, ρινική συμφόρηση, βήχας κλπ, συνήθως παρουσιάζονται αιφνίδια και πιο έντονα σε γρίπη παρά σε κρυολόγημα. Σε περίπτωση κρυολογήματος συνήθως υπερέχει η ρινική καταρροή ή/και η ρινική απόφραξη. Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν συνήθως να βελτιώνονται μετά από δύο έως πέντε ημέρες, αλλά η κακουχία μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο. Σε περίπτωση κρυολογήματος τα συμπτώματα έρχονται βαθμιαία και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα.

Πυρετός: συνήθως σημαίνει γρίπη

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χαμηλό πυρετό σε περίπτωση κρυολογήματος, οι περισσότεροι παραμένουν απύρετοι. Σε περίπτωση γρίπης, μπορεί να παρουσιαστεί πιθανώς πυρετός 38-39οC ή/και υψηλότερος. Τα παιδιά με γρίπη τείνουν να παρουσιάζουν υψηλότερο πυρετό, αν και είναι πιο πιθανό τα παιδιά να παρουσιάσουν χαμηλό πυρετό και σε κοινό κρυολόγημα.

Γρίπη: Η κακουχία μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες

Σε περίπτωση γρίπης συνήθως έχουμε αίσθημα έντονη κούρασης και άλγους σε όλο το σώμα. Αίσθημα κόπωσης και αδυναμίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 3 εβδομάδες ή και περισσότερο σε ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις ή ανοσοανεπάρκειες. Σε περίπτωση κρυολογήματος τέτοια συμπτώματα συνήθως διαρκούν μόνο λίγες μέρες.

Κοινό κρυολόγημα και γρίπη:μπορεί να προκαλέσουν κεφαλαλγία

Η κεφαλαλγία δεν είναι ένδειξη γρίπης, αφού μπορεί να εμφανιστεί και σε ένα κοινό κρυολόγημα. Αλλά όπως συμβαίνει και με άλλα συμπτώματα συνήθως σε περίπτωση κρυολογήματος, τείνει να είναι πιο ήπια από ότι σε περίπτωση γρίπης.

Βήχας: Κοινό σύμπτωμα και στο κρυολόγημα και στη γρίπη

Επειδή και οι δύο ιώσεις είναι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες επηρεάζουν τους αεραγωγούς και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν βήχα.
Η πνευμονία αποτελεί λοίμωξη των πνευμόνων, που μπορεί να είναι επιπλοκή της γρίπης. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε επίμονο βήχα, πυρετό υψηλότερο από 39oC και ρίγη, δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή κιτρινοπράσινη απόχρεψη (ή/και αιματηρή).

Ωτίτιδες: μπορεί να οφείλονται τόσο σε κρυολόγημα όσο και σε γρίπη

Το κρυολογήμα και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε ωτίτιδες, επειδή μπορεί να ερεθίσουν την ευσταχιανή σάλπιγγα που συνδέει τον φάρυγγα με το μέσο αυτί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή έντονο πόνο. Ωτίτιδες που οφείλονται σε κρυολόγημα ή γρίπη, συνήθως υποχωρούν από μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται η χρήση αντιβιοτικών.
Εάν ο πόνος στο αυτί διαρκεί περισσότερο από ότι η ασθένεια ή αισθάνεστε ξαφνικά, ισχυρό πόνο, πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Πιθανόν να έχετε αναπτύξει μια δευτερογενή μικροβιακή λοίμωξη στο αυτί που να χρειάζεται θεραπεία.

Κρυολόγημα: συχνά αρχίζει με φαρυγγαλγία

Τα περισσότερα κρυολογήματα ξεκινούν με πόνο στο λαιμό για μια έως δύο ημέρες. Ρινική καταρροή και απόφραξη είναι επίσης συνηθισμένα. Βέβαια φαρυγγαλγία είναι σύμπτωμα και της γρίπης, συχνά όμως συνοδεύεται από κακουχία, κούραση και άλλα συμπτώματα που συχνά συνυπάρχουν.

Ρινική απόφραξη:μπορεί να σημαίνει κρυολόγημα

Ρινική απόφραξη και φταρνίσματα σημαίνουν συνήθως κρυολόγημα. Βέβαια αν συνυπάρχει πυρετός, μυοσκελετικά άλγη, και ατονία μάλλον πρόκειται για γρίπη.
Τόσο το κρυολόγημα, όσο και η γρίπη μπορεί να οδηγήσουν σε μολύνσεις των κόλπων του προσώπου (ιγμορίτιδα). Αυτές χαρακτηρίζονται από ένα βαθύ και σταθερό άλγος στα ζυγωματικά, το μέτωπο, ή στη ρίζα της μύτης (ανάμεσα στα μάτια). Το άλγος συνήθως επιδεινώνεται με την αιφνίδια κίνηση της κεφαλής ή την έντονη άσκηση. Συνήθως χρειάζεται αντιβιοτική θεραπεία

ΟΙ γρήγορες δοκιμασίες (quick tests) μπορεί να εντοπίσουν τη γρίπη

Ο πιο γρήγορος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γνωρίζετε αν έχετε γρίπη ή κρυολόγημα είναι να κάνετε ένα τεστ (quick test) με τη λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος. Το αποτέλεσμα είναι έτοιμο σε λιγότερο από 30 λεπτά. Η ευαισθησία και ειδικότητα μιας τέτοιας εξέτασης είναι πολύ υψηλή. Μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου με τη χορήγηση αντι-ιικής θεραπεία, όπου χρειάζεται.

Γρίπη: έναρξη αντι-ιικών φαρμάκων έγκαιρα, όταν χρειάζονται

Ορισμένες φορές τα αντι-ιικά φάρμακα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσουν τη διάρκεια της νόσου κατά μία με δύο ημέρες. Τα φάρμακα αυτά είναι αποτελεσματικά αν χορηγηθούν έγκαιρα (μέσα σε δύο ημέρες από την έναρξη της νόσου).

Κρυολογήματα:μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα

Φάρμακα όπως αποσυμφορητικά, κατασταλτικά βήχα, και αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στη ρινική συμφόρηση, στο βήχα, και στη ρινική καταρροή. Επίσης παυσίπονα, όπως παρακεταμόλη ή ιβοπρουφαίνη μπορεί να αντιμετωπίσουν μυοσκελετικά άλγη, φαρυγγαλγία, ή κεφαλαλγία.
Πριν τη χρήση αυτών των φαρμάκων, καλά είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας. Επίσης η χρήση ασπιρίνης για την αντιμετώπιση της γρίπης έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye στα παιδιά κάτω των 18 ετών. Συζητήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη σε παιδιά.

Πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης: το πλύσιμο των χεριών

Πλένετε καλά τα χέρια σας για να βοηθήσετε στην πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης από το ένα άτομο σε άλλο. Με σαπούνι και ζεστό νερό, τρίψτε τα χέρια σας καλά για 20-25 δευτερόλεπτα. Μην ξεχάσετε να πλυθείτε ανάμεσα στα δάχτυλά και γύρω από τα νύχια. Ξεπλύνετε και στεγνώστε καλά. Απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα είναι επίσης πολύ αποτελεσματικά.
Να πλένεστε συχνά κατά την περίοδο της γρίπης και του κρυολογήματος, ειδικά μετά από βήχα, φτάρνισμα, ή φύσημα της μύτης. Αν δεν έχετε πρόχειρο χαρτομάντιλο, να βήχετε ή να φταρνίζεστε στο αγκώνα σας και όχι τα χέρια σας.

Πρόληψη της γρίπης: εμβόλια

Εμβολιαστείτε με το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης. Είναι φτιαγμένο από αδρανοποιημένα τμήματα του ιού της γρίπης, για να βοηθήσει το σώμα σας να αναγνωρίζει και να καταπολεμήσει, τον άγριο ιό σε περίπτωση που θα εκτεθεί σε αυτόν. Παρά τα όσα ακούγονται τα εμβόλια δεν μεταδίδουν τη γρίπη.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών, σε εγκυμονούσες γυναίκες, σε ενήλικες άνω των 50, και σε άτομα με χρόνιες ασθένειες ή ανοσοανεπάρκειες.