Από Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου παιδάιτρο

Η  υπέρταση  αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα στους ενήλικους , ιδιαίτερα στα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ,στα  άτομα με θετικό οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης και σε άτομα με  μεγάλη κατανάλωση  αλατιού.

Στα παιδιά ευτυχώς δεν είναι τόσο  συχνή , διαφέρει όμως κατά πολύ η αιτιολογία της από αυτή των ενηλίκων. Στους ενήλικες συνήθως έχουμε  ιδιοπαθή , δίχως σαφή αιτία υπέρταση ενώ στα παιδιά είναι πολύ συχνότερη η δευτεροπαθής υπέρταση όπου ανευρίσκεται αιτιολογία και  που μπορεί να αντιμετωπισθεί .

Στην πρώτη περίπτωση της ιδιοπαθούς υπέρτασης η αντιμετώπιση είναι κατά κανόνα συμπτωματική με περιορισμό στην κατανάλωση αλατιού , απώλεια βάρους αν χρειάζεται,  μείωση του στρες και αν δεν ελέγχεται χορηγούνται φάρμακα συνήθως για χρόνια ή και εφ’ όρου ζωής .Στην δευτεροπαθή υπέρταση αντιμετωπίζεται η αιτία που προκαλεί την υπέρταση.

Υπερτασικό ονομάζεται ένα παιδί που έχει αρτηριακή πίεση πάνω από την 95η εκατοστιαία θέση για την συστολική ή την διαστολική πίεση για την ηλικία και το φύλο του.

Η μέτρηση της πίεσης θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές με την σωστή μεγέθους περιχειρίδα  ( 2/3 του μήκους του αντιβραχίου) το παιδί να είναι ξεκούραστο , ήρεμο και να μην είναι άρρωστο. Εφ όσον βάσει προτύπων πινάκων για την ηλικία και το φύλο του το παιδί κριθεί ότι είναι υπερτασικό θα πρέπει να ληφθεί λεπτομερές ιστορικό και να γίνει κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος για ανεύρεση πιθανής αιτίας της υπέρτασης. Συνιστάται πλήρης νεφρολογικός έλεγχος (γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, υπέρηχο νεφρών, κοιλίας και scanning νεφρών).Επίσης πλήρης Καρδιολογικός έλεγχος ( Ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς και αν χρειαστεί ψηφιακή ή άλλη αγγειογραφία ). Επίσης ελέγχονται άλλα πιθανά αίτια υπέρταση όπως υπερθυρεοειδισμός κ.α  που υποψιάζεται ο θεράπων ιατρός.

Εάν ανεβρεθεί η αιτία  της υπέρτασης τότε αντιμετωπίζεται π.χ. στένωση νεφρικής αρτηρίας , διάνοιξη αυτής. Εάν δεν ανεβρεθεί κάποιο αίτιο τότε η υπέρταση συγκαταλέγεται στις ιδιοπαθείς μορφές υπέρτασης όπου εφαρμόζεται  κατάλληλο διαιτολόγιο , συστηματική άθληση, απώλεια βάρους, αν χρειάζεται , αποφυγή παραγόντων που προκαλούν στρές  και σε αποτυχία των πιο πάνω φαρμακευτική αγωγή .

Η Φαρμακευτική  αγωγή δεν είναι απαραίτητο να διαρκεί εφ όρου ζωής αλλά μπορεί να διακοπεί για κάποια χρονικά διαστήματα όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες  πάντοτε  με την καθοδήγηση ιατρού.

Στα παιδιά συνιστάται να γίνεται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης από την ηλικία των 2-3 χρονών τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο . Στα πλαίσια των μελετών που διεξάγει το Ινστιτούτο” Υγεία του Παιδιού”    γίνεται μέτρηση της αρτηριακής  πίεσης σε  παιδία 2-4 χρονών και 1ης και 2ας  τάξης των δημοτικών σχολείων . Παρατηρήσαμε πως η σοβαρή υπέρταση είναι σπάνια όμως η  οριακά αυξημένες τιμές πίεσης ή  αρτηριακή  πίεση στα ανώτερα φυσιολογικά όρια , είναι αρκετά συχνή ιδιαίτερα στα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά , στα παιδία με μεγάλη κατανάλωση αλατιού και σε παιδιά με θετικό οικογενειακό ιστορικό υπέρτασης.