Από Νίκο Περσιάνη παιδίατρο

Σύνδρομο κατακράτησης της αναπνοής (breath holding attacks or spells)

Εισαγωγή

Το σύνδρομο αυτό είναι αρκετά συχνό αφού εμφανίζεται στο 5% των παιδιών.

Σε 25% των περιπτώσεων υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό.

Τα αίτια δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και ότι το παιδί δεν πάσχει από επιληψία.

Συμβαίνει εξ ίσου σε αγόρια και κορίτσια  και συνήθως αρχίζει μεταξύ 6-18 μηνών και εξαφανίζεται στην ηλικία των 5 ετών. Μπορεί να εμφανίζεται σε πολύ αραιά διαστήματα μπορεί όμως να συμβεί και πολλές φορές την ίδια ημέρα.

Πριν από πολλά χρόνια εθεωρείτο μια μορφή επιληψίας και πολλά παιδιά έπαιρναν αχρείαστη θεραπεία για αρκετά χρόνια.

Σήμερα θεωρείται μια καλοήθης κατάσταση που δεν χρειάζεται οποιαδήποτε θεραπεία.

Επιστήμονες απέδειξαν το 1977 με την πιο κάτω εξέταση ότι το σύνδρομο δεν έχει σχέση με επιληψία αλλά οφείλεται σε μια παροδική υποξία του εγκεφάλου.

 1. Προκάλεσαν ασυστολία (σταμάτημα της καρδίας) διάρκειας 10 δευτερολέπτων με πίεση των βολβών των ματιών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης το παιδί υποβάλλετο ταυτόχρονα σε  ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
  Εικόνα 1
 2. Η ασυστολία προκάλεσε προσωρινή υποξία του εγκεφάλου και σπασμούς.
  Εικόνα 2
 3. Ακολούθησε  ύπνος.

  Εικόνα 3.

  Το παιδί μέσα σε 30-60 λεπτά  ξυπνά και έχει τελείως φυσιολογικές αντιδράσεις.


  Εικόνα 4.

Μηχανισμός

Το παιδί μετά από μικρό και ασήμαντο κτύπημα, ή όταν θέλει κάτι και δεν του κάνουμε το χατίρι ή όταν θυμώσει, ή φοβηθεί, αρχίζει να κλαίει, κρατεί ακούσια την αναπνοή του (στη φάση της εκπνοής) για μερικά δευτερόλεπτα, που είναι όμως αρκετά για να του προκαλέσουν υποξία στον εγκέφαλο και εμφάνιση του επεισοδίου.  Η κατακράτηση της αναπνοής έχει σαν αποτέλεσμα την άθροιση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο ερεθίζει το κέντρο της αναπνοής και το παιδί αναγκάζεται να πάρει την πρώτη του αναπνοή και το επεισόδιο λήγει.

Μορφές του συνδρόμου

1. Απλή μορφή

Κατά τη μορφή αυτή τα επεισόδια είναι μικρής διάρκειας, το χρώμα του δεν αλλάζει και το παιδί συνέρχεται χωρίς να παρουσιάσει λιποθυμία ή σπασμούς.

2. Κυανή

Στη μορφή αυτή το παιδί κλαίει, κρατά την αναπνοή του, κοκκινίζει και ακολούθως μελανιάζει στο πρόσωπο ιδίως γύρω από το στόμα, έχει υποτονία  και μπορεί να λιποθυμήσει ή να πάθει σπασμούς. Ακολούθως με τον μηχανισμό που περιγράψαμε πιο πάνω το παιδί θα πάρει την πρώτη του αναπνοή και θα συνέλθει.

Κυανή μορφή

3. Ωχρή 
Στη δεύτερη μορφή που είναι και πιο σπάνια, το παιδί μετά από το κλάμα και την κατακράτηση της αναπνοής, γίνεται τόσο χλωμό που πανικοβάλλει πάρα πολύ τους γονείς του, που νομίζουν ότι έχει πεθάνει. Απλά έχει λιποθυμήσει. Σε μερικές περιπτώσεις το παιδί υπερεκτείνει το κορμί του εν είδη τόξου, και  δεν αποκλείεται να παρουσιάσει  σπασμούς.   Τελικά το παιδί μέσα σε δευτερόλεπτα συνέρχεται και αρχίζει τις φυσιολογικές του δραστηριότητες

Ωχρή μορφή με οπισθότονο

Και στις 2 μορφές το παιδί νοιώθει κουρασμένο και θέλει να κοιμηθεί μετά το επεισόδιο.

Διάγνωση

Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για τη διάγνωση του συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής.

Η διάγνωση στηρίζεται στη λήψη καλού ιστορικού από τους γονείς.  Η παρουσία κλάματος πριν από το επεισόδιο και κυάνωσης  κατά τη διάρκεια του, είναι χαρακτηριστικά του συνδρόμου, σημεία που δεν υπάρχουν στην επιληψία. Μερικές φορές όμως, όταν υπάρχει αμφιβολία, η επιληψία πρέπει να αποκλεισθεί με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι το σύνδρομο έχει σχέση με σιδηροπενική αναιμία. Γι αυτό καλό είναι να γίνεται μια γενική αίματος και φεριτίνης.

Τέλος πρέπει να αποκλεισθεί κάποιο καρδιακό πρόβλημα όπως οι αρρυθμίες και το σύνδρομο του μακρού QT.

Αντιμετώπιση του επεισοδίου

Χωρίς αμφιβολία στο πρώτο επεισόδιο σαν γονείς θα πανικοβληθείτε. Πρέπει όμως να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας και προσπαθήσετε να βοηθήσετε το παιδί σας με απλούς χειρισμούς.

Βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας κατά τη διάρκεια του επεισοδίου δεν βρίσκεται σε χώρο που μπορεί να πέσει ή να κτυπήσει.

Απλά ξαπλώστε το ανάσκελα σε μια άνετη θέση. Σε λίγα δευτερόλεπτα θα συνέλθει.

Αν νυστάζει αφήστε το να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί.

 • Μη του ρίξετε νερό στο πρόσωπο
 • Μη του δώσετε το φιλί της ζωής
 • Μη το βάλετε στο αυτοκίνητο και να τρέχετε για το νοσοκομείο.
 • Αγνοείστε τα απλά επεισόδια που δεν προκαλούν λιποθυμία.
 • Αποφύγετε καταστάσεις που προκαλούν ανησυχία ή κλάμα στο παιδί. Προσοχή όμως να μη το παρακάμετε, διότι το παιδί θα το εκμεταλλευτεί για να κάνει πάντα το δικό του.

Μετά το τέλος του επεισοδίου κρατήστε το στην αγκαλιά σας χωρίς να δείχνετε ότι φοβηθήκατε.

Σίγουρα μετά τις εξηγήσεις που θα σας δώσει ο  γιατρός σας, ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα, στα επόμενα επεισόδια το άγχος, ο φόβος και ο πανικός θα είναι πολύ λιγότερα.

Θεραπεία

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία του συνδρόμου.

Σε σοβαρές καταστάσεις που υπάρχει μεγάλη βραδυκαρδία ή ασυστολία μπορεί να χορηγηθεί ατροπίνη.

Επίσης σε περίπτωση σιδηροπενικής αναιμίας αυτή πρέπει να διορθωθεί με τη χορήγηση σιδήρου.

Η πρόγνωση είναι άριστη και τα επεισόδια αραιώνουν και σταματούν χωρίς επιπτώσεις ή κατάλοιπα πριν το παιδί γίνει 5 ετών.