Από Χρυσάνθη Χαλλουμάκη παιδίατρο

Πριν λίγο καιρό έγινε στο Μιλάνο της Ιταλίας ένα συνέδριο, το οποίο αφορούσε την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (πρόγραμμα Aurora).

Αυτό το πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει 11 χώρες, μία εκ των οποίων είναι και η Κύπρος, μας ενημέρωσε για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει εμείς να ενημερώσουμε τον γυναικείο πληθυσμό, ούτως ώστε γνωρίζοντας τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας  και γνωρίζοντας τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση, να κάνουν το τεστ Παπανικολάου συστηματικά. Το τεστ αυτό, συστήνεται να αρχίζει να γίνεται 3 χρόνια μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας και να σταματά οταν αυτή γίνει 65 χρονών, ή ακόμα καλύτερα να σταματά, μετά από 3 συνεχόμενα αρνητικά τεστ Παπανικολάου.

Αναφέρθηκε επίσης και για ένα άλλο πιο εξειδικευμένο τεστ, το τεστ HPV-DNA, το οποίο ανιχνεύει συγκεκριμμένα το είδος του ιού που προσέβαλε τον τράχηλο. Αυτό έχει σημασία για την πορεία της ασθένειας και τη θεραπεία που θα ακολουθηθεί.

Επίσης ενημερωθήκαμε και για τα δύο εμβόλια που κυκλοφορούν και συμβάλλουν και αυτά στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κυκλοφορούν 2 εμβόλια εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το τετραδύναμο, το οποίο αφορά τους ιούς 6, 11, 16 και 18 και το οποίο προστατεύει την γυναίκα απο τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, από τον καρκίνο του αιδοίου, του κόλπου, του πρωκτού και από τα κονδυλώματα και το διδύναμο εμβόλιο, το οποίο αφορά τους ιούς 16 και 18 και προστατεύει τη γυναίκα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα εμβόλια  αρχίζουν να χορηγούνται απο την ηλικία των 9 ετών. Θα ήταν καλύτερα ίσως να χορηγούνται  απο την ηλικία των 12 με 13 ετών μέχρι τα 25 ή και μέχρι τα 45. Η χορήγηση των εμβολίων αυτών σε πιο μικρές ηλικίες βοηθά στην καλύτερη απόκτηση αντισωμάτων. Επαναληπτική δόση δεν φαίνεται προς το παρόν να χρειάζεται.

Η ενημέρωση του κοινού, όσον αφορά αυτό το είδους του καρκίνου, συστήνεται να γίνεται μέσω των ΜΜΕ (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση κλπ). Συστήνεται επίσης να διοργανώνονται εβδομάδες αφιερωμένες στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Να γίνονται επίσης διαλέξεις στα σχολεία (γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια).

Οι ίδιες δε οι ενδιαφερόμενες, θα ήταν καλά να ενημερώνονται για το επικείμενο τεστ τους και την ημερομηνία διεξαγωγής του, μέσω  email ή μέσω επιστολών προς την κάθε μία, ή μέσω προσωπικών τηλεφωνημάτων προς  τις ίδιες.

Απο στατιστικές που είχαν γίνει στην Αγγλία, φάνηκε ότι με την μέθοδο του τηλεφωνήματος προς την κάθε γυναίκα για  διευθέτηση του ραντεβού της για το τεστ Παπανικολάου, ελαττώθηκε κατά  πολύ ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Ενημερωτικά, κάτι το οποίο είναι ενδιαφέρον είναι το ότι απο στατιστικές που έχουν γίνει, έχει φανεί ότι πάνω απο 70% των ενεργά σεξουαλικών ανθρώπων θα μολυνθούν σε κάποιο στάδιο της ζωής τους με τον ιόν HPV. Σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός αυτός  μπορεί  να εξαφανισθεί απο μόνος του. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, ο ιός αυτός μπορεί να μείνει στον οργανισμό και να μην προκαλεί συμπτώματα και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να προχωρήσει στην εμφάνιση καρκίνου.

Εκτός απο τον ιόν HPV που είναι απαραίτητος να υπάρχει για να εμφανισθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, χρειάζονται και άλλοι παράγοντες για να εκδηλωθεί, όπως:

  • η  μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών φαρμάκων,
  • το κάπνισμα,
  • η μικρή ηλικία έναρξης σεξουαλικών σχέσεων,
  • οι πολλοί ερωτικοί σύντροφοι,
  • άτομα με άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. πχ. Αids, σύφιλη κ.ά.,
  • γυναίκες οι οποίες δεν ελέγχονται συστηματικά με το τεστ Παπανικολάου είτε  λόγω αμέλειας ή λόγω του ότι δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν το τεστ,  με αποτέλεσμα  να διαφύγει ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας στο αρχικό στάδιο,
  • κάτι άλλο που είναι ενδιαφέρον, είναι ότι έχει φανεί, ότι το έντονο καθημερινό στρες της γυναίκας παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας,
  • επίσης ενδιαφέρον είναι το ότι άντρες, οι οποίοι είχαν υποστεί περιτομή σε μικρή ηλικία, έχουν μειωμένο κίνδυνο να προσβληθούν οι ίδιοι και στη συνέχεια να μεταδώσουν αυτό τον ιό,
  • επίσης είναι καλά να αναφερθεί ότι ο ιός HPV, που είναι η αιτία πρόκλησης καρκίνου  του τραχήλου της μήτρας, φαίνεται να ευθύνεται και για την πρόκληση σε χαμηλό ποσοστό 4% του καρκίνου του στόματος και σε πιο μεγάλο ποσοστό 12% καρκίνου του φάρυγγα (μεταδίδεται μέσω στοματικού έρωτα).