Από Ανδρέα Σταυρίδη παιδίατρο

Ο Ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων είναι το αποκλειστικά υπεύθυνο αίτιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που σκοτώνει μια γυναίκα κάθε 18 λεπτά στην Ευρώπη και κάθε 2 λεπτά Παγκόσμια. Επίσης είναι εν μέρει υπεύθυνος για τον καρκίνο του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του στοματοφάρυγγα και του πέους.

Η μόλυνση από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων έχει λάβει τη μορφή πανδημίας και υπολογίζεται ότι 8 στις 10 γυναίκες κατά την περίοδο της ενεργούς σεξουαλικής των ζωής θα μολυνθούν από τον Ιόν.  79 εκατομμύρια  Αμερικάνοι έχουν μολυνθεί από τον Ιόν.

Ο Ιός εδρεύει στις τρίχες και το δέρμα των γεννητικών οργάνων και μεταδίδεται κατά τη σεξουαλική επαφή ( κολπική, στοματική ή πρωκτική ) αλλά και με απλή επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων μολυσμένων ατόμων. Το προφυλακτικό δεν εμποδίζει τη μετάδοση γιατί δεν καλύπτει ολόκληρη τη γενετική περιοχή.

Η σεξουαλική απελευθέρωση, η πρόωρη έναρξη σεξουαλικών σχέσεων, οι πολλαπλοί σύντροφοι  υποβοηθούν στην εξάπλωση του Ιού. Μετά τη μόλυνση ο οργανισμός μπορεί να αποβάλει τον Ιόν ή να  γίνει ξενιστής του Ιού και να παραμείνει ανενεργός μέχρι να εμφανισθούν οι νεοπλασματικές εξεργασίες.

Στην περίοδο που το άτομο είναι φορέας δεν παρουσιάζει συμπτώματα αλλά αποτελεί εστία μόλυνσης για τους συντρόφους του και αιτία εξάπλωσης του Ιού. Όταν διαγνωσθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο ανθρώπινος πόνος, η βασανιστική θεραπεία, η οικογενειακή αναστάτωση και η οικονομική επιβάρυνση στα συστήματα  υγείας είναι πασίδηλα.

Και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ισχύει ότι η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας και υπάρχει πραγματική πρόληψη με ένα απλό και ασφαλές ενδομυϊκό εμβόλιο. Η καλύτερη ηλικία εμβολιασμού είναι γύρω στα δώδεκα χρόνια και γιατί παρέχει καλύτερη αντισωματική ανταπόκριση, αλλά και γιατί τα παιδιά μας είναι παρθένα γιατί δεν έχουν προλάβει να μολυνθούν. Επιβεβαιώνοντας την καλή ανταπόκριση στους προεφήβους, οι φαρμακευτικές εταιρείες εισηγούνται δύο μόνο δόσεις εμβολίων σε αυτή την ηλικία αντί τριών δόσεων που χορηγούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η μόλυνση με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων έχει πάρει μορφή πανδημίας και έχει χαρακτηρισθεί σαν η «γρίπη των ιδιαιτέρων σχέσεων». Ο ιατρικός κόσμος, η Πολιτεία αλλά κύρια οι γονείς πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να συνενώσουν δυνάμεις στην καταπολέμηση μιας καθόλα προλήψιμης σοβαρής ασθένειας που προκαλεί πόνο, δυστυχία και το θάνατο.