1 Αν εσείς, με ή χωρίς το παιδί σας, έχετε ταξιδέψει σε περιοχές όπου αναφέρθηκαν περιστατικά λοίμωξης ή αν ήρθατε σε άμεση επαφή με άτομα που είναι θετικά για nCov-19, ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣΤΕ άμεσα τον προσωπικό σας παιδίατρο και ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ σε εθελοντική απομόνωση.
2 Αν έχετε αμφιβολίες σχετικά με τη πιθανότητα το παιδί σας να έχει μολυνθεί, ΜΗΝ ΤΟ φέρετε στο γραφείο του προσωπικού σας παιδιάτρου. Επικοινωνήστε μαζί του τηλεφωνικώς και ΜΗ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΕ το παιδί σας στο πλησιέστερο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά καλέστε τον αριθμό 1420.
3 Καθαρίζετε τα ΧΕΡΙΑ σας τακτικά και συμβουλέψτε το παιδί σας να τα πλένει επίσης χρησιμοποιώντας νερό και σαπούνι για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει σαπούνι, χρησιμοποιείστε αλκοολούχο gel (με τουλάχιστον 60% αλκοόλη).
4 Εφαρμόστε τους ΚΑΝΟΝΕΣ που συνιστώνται για κάθε τύπο γρίπης ή παρόμοιας λοίμωξης: ιδιαίτερα, συνιστάται η διατήρηση απόστασης περίπου 1 μέτρου από άτομα που βήχουν, φταρνίζονται ή έχουν πυρετό.
5 Αν το παιδί σας είναι άρρωστο με πυρετό, βήχα και άλλα συμπτώματα κρυολογήματος ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ, μακριά από το σχολείο και άλλες δραστηριότητες ή πολυσύχναστους χώρους, μέχρι την πλήρη ανάρρωση του. ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΦΑΡΜΑΚΑ χωρίς ειδική πληροφόρηση.
6 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΤΕ το παιδί σας πώς να βήχει ή να φταρνίζεται, με στροφή της κεφαλής του προς τον ώμο ή στο εσωτερικό μέρος του αγκώνα του.
7 ΔΙΑΤΗΡΕΙΣΤΕ τις επιφάνειες στο σπίτι σας καθαρές χρησιμοποιώντας αλκοολούχα διαλύματα ή διαλύματα χλωρίνης, με αυξημένη προσοχή στα παιγνίδια, ιδιαίτερα αν αυτά τυγχάνουν κοινής χρήσης και με άλλα παιδιά
8 Φορέστε ΜΑΣΚΑ μόνο αν είστε άρρωστος, αν έχετε συμπτώματα γρίπης ή κρυολογήματος, ειδικά αν υπάρχει βρέφος ή πολύ μικρά παιδιά στο σπίτι.
9 ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ χρησιμοποιημένες μάσκες και ατομικά χαρτομάντηλα σε ένα κλειστό δοχείο ή σακούλα.
10 Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον παιδίατρο σας για περαιτέρω πληροφορίες.