<
< 3LTEMSQ5');

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου κατά την χθεσινή συνεδρία του Διοικητικού της Συμβουλίου μελέτησε διεξοδικά το θέμα του εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών έναντι της νόσου Covid-19 και κατέληξε ομόφωνα στα εξής συμπεράσματα:

  1. Είναι προφανές ότι εν μέσω του καλοκαιριού βιώνουμε το 4ο κύμα της πανδημίας, με επικρατούν στέλεχος αυτή τη στιγμή την παραλλαγή Δέλτα του ιού Sars-Cov2 το οποίο χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλες τις ηλικίες.
  2. Τα περιστατικά νόσου Covid-19 στη χώρα μας έχουν ήδη ξεπεράσει τις 100,000 και το 20% αυτών αφορούν παιδιά (το 53% σε παιδιά > 12 ετών).
  3. Τα δεδομένα από την ανάλυση των πρόσφατων περιστατικών και των αυξανόμενων νοσηλειών λόγω Covid-19 καταδεικνύουν πως αφορούν κυρίως ανεμβολίαστα άτομα και επομένως είναι λογικό να παρατηρείται αυξημένη νοσηρότητα στην παιδική ηλικία.
  4. Η ηλικιακή ομάδα παιδιών >12 ετών χαρακτηρίζεται από έντονη κοινωνική δραστηριοποίηση, μειωμένη συμμόρφωση στα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης, συχνή επαφή με παιδιά μικρότερων ηλικιών και πιθανώς ανεμβολίαστους υπερήλικες και επομένως συμβάλλει σημαντικά στην διασπορά του ιού.
  5. Η επίτευξη συλλογικής ανοσίας και η αναχαίτιση δημιουργίας και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού απαιτεί τον ταχύτερο δυνατό εμβολιασμό, ει δυνατόν όλου του πληθυσμού που παραμένει ανεμβολίαστος και δύναται (στην απουσία ιατρικών και ηλικιακών λόγων) να εμβολιαστεί.
  6. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των περιστατικών στην παιδική ηλικία διαδράμουν ήπια, η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19 (Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο – MIS-C, το οποίο μάλιστα εκδηλώνεται βαρύτερα στην εφηβεία ή σύνδρομο long Covid) είναι υπαρκτή.
  7. Η επανέναρξη και η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τον προσεχή Σεπτέμβριο απαιτεί την ενίσχυση του τείχους ανοσίας. Η διαφύλαξη δε της ψυχοσυναισθηματικής υγείας των παιδιών που τόσο έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις παρατεταμένες περιόδους εγκλεισμού και αποχής από κοινωνικές δραστηριότητες προϋποθέτει την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην παλιά μας κανονικότητα.
  8. Η αναγκαιότητα διαφύλαξης της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών που αναπόφευκτα έχει επηρεαστεί από την πανδημία και τις καθυστερήσεις που έχουν ήδη σημειωθεί στη χορήγηση εμβολίων του βασικού εμβολιαστικού προγράμματος, δημιουργεί περαιτέρω ανησυχίες σε ενδεχόμενη παράταση της υφιστάμενης κατάστασης.
  9. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία από τη χρήση εγκεκριμένων mRNA εμβολίων σε παιδιά > 12 ετών εδώ και πολλές εβδομάδες, σε ικανό αριθμό χωρών (μόνο στις ΗΠΑ χορηγήθηκαν > 9.000.000 δόσεις), με ισχυρή απόδειξη της αποτελεσματικότητας τους. Η μόνη σοβαρή καταγεγραμμένη παρενέργεια είναι η σπάνια πιθανότητα εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, σε ποσοστό 1-4:100,000 εμβολιασθέντων παιδιών. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αυτών εξεδήλωσε ήπια νόσο, με άριστη έκβαση. Οι λοιπές ανεπιθύμητες παρενέργειες που εκδηλώθηκαν ήσαν οι συνήθεις που ακολουθούν τον εμβολιασμό με τα πλείστα εμβόλια του βασικού σχήματος και ήσαν όλες ήπιες και παροδικές. Η δε αυστηρή επιτήρηση που συντελείται από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και ρυθμιστικές αρχές (πχ FDA, EMA) καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση του εμβολίου σε παιδιά άνω των 12 ετών από τους πλέον υπεύθυνους επιστημονικούς οργανισμούς όπως το CDC, το ECDC, η AAP, η EAP και σημαντικό αριθμό Ευρωπαικών και άλλων χωρών που διαρκώς επικαιροποιούνται, προσδίδει ακόμα περισσότερη εμπιστοσύνη στα θέματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων αυτών.
  10. Το όφελος του εμβολιασμού της ηλικιακής αυτής ομάδας συγκρινόμενο με τους όποιους πιθανούς κινδύνους υπερτερεί σημαντικά. Επισημαίνεται όμως ότι το όφελος πολλαπλασιάζεται για παιδιά του ηλικιακού αυτού φάσματος που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση λόγω προϋπάρχοντων νοσημάτων πχ παχυσαρκία, χρόνια αναπνευστικές παθήσεις, νευρομυϊκά νοσήματα κλπ. Με τη σύσταση εμβολιασμού της ομάδας αυτής του πληθυσμού δεν αναιρείται ούτε υποκαθίσταται η αναγκαιότητα εμβολιασμού των ενηλίκων που παραμένουν ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα ατόμων που φροντίζουν ή έρχονται σε στενή επαφή με παιδιά αλλά κατά κύριο λόγο σημειώνεται η ανάγκη προστασίας των ίδιων των παιδιών, περιλαμβανομένων και αυτών που λόγω ηλικίας δεν δύνανται αυτή τη στιγμή να εμβολιαστούν.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου συνιστά την άμεση έναρξη καθολικού εμβολιασμού παιδιών άνω των 12 ετών.
Νοείται ότι η χορήγηση των εμβολίων θα πρέπει να τύχει της ενημερωμένης συναίνεσης και συγκατάθεσης των γονέων ή κηδεμόνων του κάθε παιδιού.
Τα μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου βρίσκονται στη διάθεση της Πολιτείας και της κοινωνίας για να συνδράμουν τόσο στην προσπάθεια έγκυρης ενημέρωσης αλλά και διεκπεραίωσης του έργου των εμβολιασμών στα παιδιά. Γιατί η αναχαίτιση της πανδημίας αποτελούσε και αποτελεί ύψιστο καθήκον και προτεραιότητα μας.

Εκ του ΔΣ της ΠΕΚ