Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας

Σας ενημερώνω ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διαγνωστεί και δηλωθεί στην Κύπρο 3 περιστατικά σπλαχνικής και 12 περιστατικά δερματικής λεϊσμανίασης. Από αυτά τα 9 εντοπίστηκαν στην επαρχία της Πάφου, τα 4 στη Λευκωσία και τα δύο στη Λεμεσό.

Από τη συνεργασία μας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες όπου και γίνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις της καλλιέργειας και PCR στο υλικό της βιοψίας φαίνεται ότι όλα τα κρούσματα που διαγνώστηκαν με τις μεθόδους αυτές οφείλονταν στο είδος L. Donovani σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου στις οποίες νόσο στον άνθρωπο προκαλούν κατά κύριο λόγο τα είδη L Infantum (σπλαχνική λεϊσμανίαση), L. Tropica και L. Major (δερματική λεϊσμανίαση). Όλα τα είδη λεϊσμάνιας μεταδίδονται μέσω του φλεβοτόμου (σκνίπας). Η L. Infantum είναι ζωανθρωπονόσος και ο σκύλος είναι η αποθήκη του παρασίτου στη φύση ενώ στην περίπτωση της L. Donovani, που είναι και η περίπτωση της Κύπρου, το παράσιτο μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο δηλαδή ο άνθρωπος αποτελεί την αποθήκη του παρασίτου.

Στην περίπτωση αυτή η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της νόσου συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη εκδήλωσης νέων κρουσμάτων.

Σημειωτέον ότι σε κάποια από τα περιστατικά αυτά η διάγνωση καθυστέρησε μέχρι και 9 μήνες μετά την έναρξη συμπτωμάτων κάτι που προκάλεσε σημαντική ταλαιπωρία στους ασθενείς.

Για τούτο παρακαλώ όπως:

Οι γιατροί περιλάβουν στη διαγνωστική τους σκέψη και την πιο πάνω διάγνωση, ειδικά οι δερματολόγοι στην δερματική μορφή της νόσου αλλά και οι Παθολόγοι – Παιδίατροι στην σπλαχνική μορφή και

  1. Όταν οι γιατροί αντιμετωπίζουν περιστατικά ύποπτα για λεϊσμανίαση να στέλλουν το υλικό που λαμβάνεται για βιοψία είτε αυτό πρόκειται για δέρμα στην δερματική μορφή είτε υλικό από παρακέντηση μυελού των οστών στην σπλαχνική μορφή, μεταξύ άλλων και για καλλιέργεια.
  2. Το υλικό θα πρέπει να αποστέλλεται για την εξέταση στο Εργαστήριο Ιολογίας των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Λευκωσία. (Για συνεννόηση επικοινωνήστε είτε με Δρ Βασιλική Χριστοδούλου είτε με Δρα Απόστολο Μαζέρη στο τηλ. 22805270)
  3. Η καλλιέργεια του υλικού κρίνεται σαν πολύ μεγάλης σημασίας για τη διάγνωση της νόσου γιατί η απομόνωση του συγκεκριμένου στελέχους του παρασίτου θα μας δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ακριβώς το στέλεχος που προκαλεί τη νόσο στην Κύπρο. Επιπλέον με την απομόνωση του στελέχους γίνεται και έλεγχος της ευαισθησίας του στα διάφορα αντιλεϊσμανιακά φάρμακα κάτι που έχει άμεση πρακτική σημασία δεδομένης της συνεχώς αυξανόμενης αντοχής της λεϊσμάνιας στα διάφορα φάρμακα.

(Δρ Μαρία Κολιού)

Για Αν. Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας