Από Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου

Το καλό διαιτολόγιο είναι εξαιρετικής σημασίας για την εγκυμονούσα μητέρα και θα συμβάλει τα μέγιστα στην ομαλή πορεία της κύησης. Η εγκυμοσύνη, θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές και αναστάτωση στο σώμα της εγκύου. Επομένως, όσο πιο προσεγμένη και σωστή είναι η διατροφή τόσο πιο καλά θα υποδεχθεί το σώμα της το έμβρυο και θα του διασφαλίσει απρόσκοπτη ανάπτυξη.

Σκοπός της εγκύου θα πρέπει να είναι να ελέγξει το βάρος της (να μην επιτρέψει ούτε υπερβολική αύξηση του, αλλά ούτε και να επιδιώκει βέβαια να αδυνατίσει) και να μην στερεί από τον οργανισμό της τις τροφές και τα συστατικά που της χρειάζονται. Εξάλλου, όλες οι πολύτιμες ουσίες που αποθηκεύει στο σώμα της θα θρέψουν το νεογέννητο τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

Πρώτος κανόνας: πρέπει να μειωθούν τα λιπαρά. Το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και γενικά όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η έγκυος πρέπει να είναι άπαχα. Για να μη στερείται ο οργανισμός τις απαραίτητες πρωτεΐνες, το διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει άπαχο κρέας, κοτόπουλο, αβγά και ψάρι. Τα λαχανικά (τόσο ωμά όσο και βρασμένα) σαν κύρια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν πρέπει ποτέ να λείπουν από το πιάτο της εγκύου. Η κατανάλωση ενός καρώτου, ντομάτας, αγγουριού ή μαρουλιού στα ενδιάμεσα των γευμάτων, δημιουργούν το συναίσθημα του κορεσμού, ξεγελούν την πείνα και εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμα συστατικά.

Η κατανάλωση των φρούτων επίσης πρέπει να γίνεται στα ενδιάμεσα των γευμάτων και όχι μετά από αυτά σαν επιδόρπιο. Είναι ένας ακόμα τρόπος να κορεστεί η πείνα μεταξύ των κυρίως γευμάτων, και να αποφεύγονται οι επιβλαβείς και παχυντικές «λιχουδιές».

Πρέπει να προτιμά το ψωμί, τα ζυμαρικά και τις πάστες ολικής αλέσεως.

Είναι καλύτερο να κοπούν τελείως τα γλυκά, οι σοκολάτες, τα παγωτά και τα διάφορα μπισκότα και να ικανοποιεί την επιθυμία της για γλυκόζη με λίγο μέλι ή άλλης μορφής φυσικούς υδατάνθρακες.

Πρέπει να πίνει πολύ νερό και να αποφεύγει τα αναψυκτικά και τους τεχνητούς χυμούς. Λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε ζάχαρη συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους και αύξηση του βάρους, χωρίς να προσφέρουν στην ουσία κανένα χρήσιμο συστατικό. Ακόμα και οι φυσικοί χυμοί, όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο και φειδώ, παχαίνουν ανεξέλεγκτα και πολλές φορές χωρίς να το αντιληφθεί η έγκυος. Ένα ποτήρι φυσικού χυμού με το πρωινό είναι υπεραρκετός.

Πρέπει τέλος να αποφεύγονται οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά. Είναι χρήσιμο η έγκυος να διαβάζει την σύσταση τους πριν τα αγοράσει και να μην τα παίρνει αν δει πως περιέχου