Από Ιωάννη Γεωργίου παιδίατρο

Είναι αίτιο του ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, που είναι μια σοβαρή συχνά θανατηφόρος νόσος, σε ανθρώπους και πρωτεύοντα θηλαστικά (πίθηκους, χιμπαντζήδες, γορίλλες). Υπάρχουν 5 υπότυποι του ιού, από τους οποίους οι 4 προκαλούν νόσο στον άνθρωπο. Μέχρι τώρα υπήρχαν 3 χρονικά διαστήματα έξαρσης του ιού στον άνθρωπο.

  • Το 1ο μεταξύ 1976-1979 στο Σουδάν κοντά στα σύνορα με το Κόγκο. Νόσησαν 284 άνθρωποι με θνητότητα 53%. Ο ιός πέρασε τα σύνορα και σε 2 μήνες εμφανίστηκε στο Κόγκο με 318 νοσήσεις και θνητότητα 89%.
  • Το 1979 εμφανίστηκε πάλι στο Σουδάν με 34 περιπτώσεις και 22 θανάτους. Το 2ο χρονικό διάστημα(1994-1997)εμφανίστηκε στο Κόγκο με 315 περιπτώσεις και θνητότητα 81% και 3 μικροεπιδημίες στη Γκαμπόν.

Η 3η εμφάνιση ήταν μεταξύ 2000-2004 στο Κόγκο και στην Ουγκάντα, πάλι με ψηλά ποσοστά θνητότητας.

Συνολικά από το 1976 και μέχρι πριν την πρόσφατη έξαρση του ιού, σε 13 επιδημίες και 2 μεμονωμένα περιστατικά νόσησαν 1850 άνθρωποι εκ των οποίων πέθαναν οι 1500.

Φαίνεται ότι είναι ζωονόσος, με τις νυκτερίδες να είναι η κύρια δεξαμενή του ιού. Τα πρώτα κρούσματα σε κάθε επιδημία προήλθαν από επαφή ανθρώπου με ζώα ιδίως νεκρά. (κυρίως πρωτεύοντα θηλαστικά). Από άνθρωπο σε άνθρωπο μεταδίδεται με αίμα ή εκκρίσεις αρρώστων και με έκθεση σε αντικείμενα (πχ. σύριγγες) που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Δεν μεταδίδεται από άτομα που δεν έχουν συμπτώματα και ούτε μέσω του αέρα, του νερού ή του φαγητού. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης έχουν οι εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας και οι οικογένειες και φίλοι των αρρώστων

Μετά από μία περίοδο επώασης 2-21 (συνήθως 4-9) ημερών εμφανίζεται απότομα ψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι μυών και αρθρώσεων, πόνοι στο στομάχι, κακουχία, διάρροιες (κάποτε αιμορραγικές), έμετοι, ανορεξία. Ορισμένοι εμφανίζουν πόνο στο λαιμό , λόξυγκα, εξάνθημα, κόκκινα με φαγούρα μάτια, δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση, αιμορραγίες εσωτερικές και στο δέρμα. Μετά από 1 εβδομάδα η θανατηφόρος έκβαση εμφανίζεται με πόνο στο στήθος και shock, μαζί με τύφλωση και αιμορραγίες.

Διάγνωση:

  1. Ύποπτο κρούσμα:Άτομο με πυρετό και ιστορικό επαφής με πιθανό κρούσμα (πχ. με άτομο με ανεξήγητη αιμορραγία, ή πυρετό με 3 ή περισσότερα από τα αναφερόμενα προηγουμένωςσυμπτώματα).
  2. πιθανό κρούσμα:Άτομο με τα προηγούμενα κριτήρια, που έχει εκτιμηθεί από ιατρό. 3) Επιβεβαιωμένο κρούσμα: άτομο που πληροί τα ανωτέρω κριτήρια και η νόσος επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις.Η θεραπεία είναι κυρίως υποστηρικτική με αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών, διατηρώντας την οξυγόνωση και την πίεση του αίματος σε καλά επίπεδα και θεραπεύοντας οποιαδήποτε επιπλοκή παρουσιαστεί. Πειραματικές θεραπείες έχουν δοκιμαστεί σε ζώα μα όχι σε ανθρώπους. Γίνονται προσπάθειες για παρασκευή εμβολίου, το οποίο έχει δοκιμαστεί μόνο σε ζώα.

    Στη σημερινή επιδημία έχουν επηρεαστεί μέχρι τώρα 4 χώρες της Δυτικής Αφρικής: Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Νιγηρία με 1779 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα (τα 1134 επιβεβαιωμένα εργαστηριακά) με 961 θανάτους.