Από Νίκο Περσιάνη

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΓΚΟΛΕΑΣΜΟΣ

Ο εγκολεασμός αποτελεί μια μορφή απόφραξης του εντέρου και χαρακτηρίζεται από την είσοδο ενός τμήματος του εντέρου στον ίδιο του τον αυλό (σαν τηλεσκόπιο) δημιουργώντας έτσι ένα διπλό σωλήνα, με αποτέλεσμα το οίδημα, την απόφραξη των αγγείων, και του αυλού του εντέρου, την ισχαιμία, και την πιθανή νέκρωση του αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα.

Εμφανίζεται κατά 65% στη βρεφική ηλικία και 35% σε μεγαλύτερες ηλικίες. Στη βρεφική ηλικία εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία 4-8 μηνών και είναι πιο συχνός στα αγόρια σε αναλογία 5:1.

Η συχνότητα του είναι 2-4 περιστατικά κάθε 1000 βρέφη.

Ποια είναι τα αίτια;

Στη βρεφική ηλικία τα αίτια είναι κατά 90% άγνωστα (ιδιοπαθής εγκολεασμός). Για τα υπόλοιπα 10% ενοχοποιούνται η εισαγωγή στερεάς τροφής, οι ιώσεις, οι γαστρεντερίτιδες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα αίτια μπορεί να είναι είναι:

 • Μεκέλειος απόφυση.
 • Πολύποδες και όγκοι του εντέρου.
 • Υπερπλασία του λεμφικού ιστού το τελικό τμήμα του ειλεού.
 • Υπερτροφία των πλακών Peyer
 • Αυξημένη ποσότητα λίπους στο μεσεντέριο.
 • Άγνωστα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Το μωρό έχει έντονο πόνο στη κοιλιά που συνοδεύεται με εμετούς Ο πόνος είναι κολικοειδής, δηλαδή παρουσιάζεται κάθε 15-20 λεπτά και διαρκεί 2-3 λεπτά. Το μωρό είναι ανήσυχο, έχει αγωνιώδη έκφραση στο πρόσωπο, κλαίει περιοδικά αλλά έντονα και κάμπτει τα πόδια του προς τη κοιλιά. Ακολούθως παρουσιάζει ωχρότητα (χλομάδα), εφίδρωση, άρνηση για φαγητό, απάθεια και κατά 60% βλεννοαιματηρές κενώσεις.

Σε ποιο τμήμα του εντέρου παρατηρείται;

Κατά 90% ο εγκολεασμός εμφανίζεται στο τελικό τμήμα του λεπτού εντέρου και το αρχικό τμήμα του παχέος εντέρου (Ειλεο-τυφλικός) και στο μέσο του παχέος εντέρου (Ειλεο-κολικός).
Ειλεο-ειλεικός και κολο-κολικός είναι πιο σπάνιοι και αποτελούν μαζί μόνο το 10 % των περιπτώσεων.
Εγκολεασμός στο λεπτό έντερο συμβαίνει συνήθως σε μεγαλύτερα παιδιά.

Διάγνωση:

Η διάγνωση στηρίζεται σε:

 • Καλό κλινικό ιστορικό.
 • Κλινική εξέταση. Κατά την κλινική εξέταση μπορεί να ψηλαφηθεί ενδοκοιλιακή μάζα (διόγκωση) στη θέση του εγκολεασμού. Επίσης μπορεί να υπάρχει αίμα και βλέννα στο έντερο.
 • Απλή ακτινογραφία κοιλιάς σε όρθια θέση. Τα τυπικά υδραερικά επίπεδα της εντερικής απόφραξης εμφανίζονται μετά από 18-24 ώρες γι αυτό αν η ακτινογραφία γίνει το 1ο 24ωρο μπορεί να είναι αρνητική.
 • Βαριούχος υποκλυσμός. Υπάρχει η χαρακτηριστική εικόνα κυπέλλου μέσα στον εντερικό αυλό.
 • Υπέρηχος κοιλίας από έμπειρο άτομο.

Ο εγκολεασμός πρέπει να διαφοροποιηθεί από άλλες καταστάσεις όπως ο κολικός οι γαστρεντερίτιδες (κυρίως δυσεντερία), η πορφύρα κ.α.

Αντιμετώπιση του εγκολεασμού

Α. Συντηρητική θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία γίνεται στα αρχικά στάδια του εγκολεασμού και περιλαμβάνει τη προσπάθεια ανάταξης αυτού με διαφόρους μη επεμβατικούς χειρισμούς όπως ο βαριούχος υποκλυσμός, και ή εμφύσηση αέρα στο ορθό κάτω από αναισθησία.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται όταν πληρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

 1. Καλή γενική κατάσταση του μωρού.
 2. Απουσία μεγάλης αφυδάτωσης.
 3. Η ανάταξη να γίνει τα πρώτα δύο 24ωρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.
 4. Απουσία μεγάλης εντερορραγίας.
 5. Απουσία μεγάλης διάτασης της κοιλιάς.
 6. Απουσία τοξικών σημείων (καταπληξίας)

Ο βαριούχος υποκλυσμός πρέπει να έχει τη θερμοκρασία του σώματος για να αποφευχθεί η υποθερμία.
Το ποσοστό ανάταξης του εγκολεασμού είναι αρκετά ψηλό (70-80%). Αν η προσπάθεια αποτύχει μπορεί να επαναληφθεί μετά από 3-4 ώρες.

Β. Χειρουργική θεραπεία

Αν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι δυνατή, ακολουθεί η χειρουργική ανάταξη. Εάν κατά τη διάρκεια της επέμβασης εντοπιστεί κάποιο παθολογικό υπόστρωμα το οποίο προκάλεσε τον εγκολεασμό, αυτό πρέπει να αφαιρεθεί. Επίσης αν το έντερο είναι νεκρωμένο ή αν έχει διάτρηση, τότε το πάσχον μέρος αφαιρείται και γίνεται αναστόμωση. Η σκωληκοειδής απόφυση πρέπει πάντοτε να αφαιρείται. Η ανάταξη τα τελευταία χρόνια γίνεται και ενδοσκοπικά