Από   Τάσο Χριστοδούλου-Μαιευτήρα-Γυναικολόγο

Μετεκπαίδευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

και Γυναικολογική Ενδοκρινολογία στο Πανεπιστήμιο BONN,Γερμανίας

 Στον κλάδο της Ιατρικής της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ο όρος υπογονιμότητα χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις  όταν δεν έχουμε εγκυμοσύνη σε ένα ζευγάρι, μετά από ένα χρόνο συχνής σεξουαλικής δραστηριότητος, και πρέπει να τονιστεί ότι κατά την διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος δεν γινόταν χρήση κάποιας  μεθόδου αντισύλληψης .Σε  Γυναίκες άνω των 35 ετών η περίοδος  «χάριτος»  είναι 6 μήνες.

 Το γεγονός, όμως, αυτό δε σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι το ζευγάρι πρέπει να περιμένει ένα χρόνο προτού ζητήσει την βοήθεια  κάποιου ειδικού ιατρού στο τομέα της ιατρικής της αναπαραγωγής, λόγω του ότι τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας.

 Το ποσοστό εγκυμοσύνης για  υγιή ζευγάρια ,αυτά που ονομάζουμε καλής αναπαραγωγικής ηλικίας (25 – 34 ετών) που έχουν συχνή σεξουαλική δραστηριότητα ειδικά  κατά την περίοδο της ωορρηξίας (η οποία σε γυναίκες  με ένα μηνιαίο κύκλο 28 ημερών είναι περί την 14ην –16ην ημέρα του κύκλου της γυναίκας) ανέρχεται στο 20-25% κάθε μήνα.

ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ

 Έχουν ήδη περάσει 35 χρόνια από το 1978 που είχαμε τη πρώτη γέννηση παιδιού ακολουθώντας τη  μέθοδο της  εξωσωματικής   γονιμοποίησης από τους  EDWARDS και STEPTOE. Αυτό το ιατρικό επίτευγμα  ήταν η απαρχή μιας εντελώς καινούργιας εποχής για χιλιάδες υπογόνιμα  ζευγάρια.

 Με την έναρξη της τρίτης χιλιετίας μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές επαναστάσεις του 20ου αιώνα, η εξωσωματική γονιμοποίηση πιο γνωστή στο ευρύ κοινό  με τους αγγλικούς χαρακτήρες  IVF (από τα αρχικά των λέξεων in vitro-fertilization),εξακολουθεί να είναι η μεγάλη ελπίδα για τα   υπογόνιμα ζευγάρια σε ολόκληρο το πλανήτη, χαρίζοντας τη χαρά απόκτησης ενός υγιούς παιδιού σε χιλιάδες ζευγάρια.

 Τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο της τεχνολογίας που βοήθησε στη βελτίωση των φάρμακων και των νέων μεθόδων έχουμε οδηγηθεί σε μια αύξηση των ποσοστών κύησης με τη  μέθοδο της  εξωσωματικής   γονιμοποίησης .Κλασσικό παράδειγμα είναι  η μέθοδος της« Μικρογονιμοποίησης» γνωστή σαν I C S I (intra cytoplasm sperm injection ) κατά την οποίαν χρειάζεται μόνο ΕΝΑ σπερματοζωάριο από τον άνδρα, το οποίο τοποθετείται μέσα στο ωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση. Έτσι αυτή η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια, όπου το πρόβλημα οφειλόταν στον ανδρικό παράγοντα ,να γευτούν τη χαρά της γεννήσεως του παιδιού τους .

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

 Απαραίτητος  είναι ένας  πλήρης έλεγχος  της γυναίκας καθώς και του άνδρα ΠΡΙΝ το ξεκίνημα οιασδήποτε μορφής θεραπείας. Τονίζεται ιδιαίτερα αυτό το σημείο γιατί σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και μελέτες η υπογονιμότητα οφείλεται κατά 40% περίπου στη γυναίκα ,40% περίπου στον άνδρα και 20% περίπου και στους δύο συντρόφους.

 Έτσι ο σύντροφος (σύζυγος) θα πρέπει να υποβάλλεται σε μια λεπτομερή ανάλυση σπέρματος με σκοπό όχι μόνο να εξακριβωθούν τα υποκείμενα προβλήματα, αλλά και να προσδιοριστούν πιθανοί τρόποι θεραπείας εάν φυσικά αυτοί υπάρχουν.

 Είναι σημαντικό να αναφερθεί  ότι η ανάλυση σπέρματος θεωρείται η πιο σημαντική εξέταση στον έλεγχο του υπογόνιμου ζευγαριού στα πλαίσια της προσπάθειας για την ανεύρεση και θεραπεία πιθανών αιτιών υπογονιμότητας.

 Επίσης καθοριστικός παράγοντας για την έκβαση της θεραπείας οιασδήποτε μεθόδου υποβοηθούμενης  αναπαραγωγής  όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η ηλικία της γυναίκας. Τα καλύτερα ποσοστά κυήσεων αλλά και γεννήσεων είναι σε γυναίκες 25-30 ετών με πτωτική τάση σε  Γυναίκες άνω των 35 ετών και η πτώση αυτή συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα μετά την ηλικία των 38 ετών.