Θέμα: Εμβόλια στο ΓΕΣΥ

Προς: Έντιμο Υπουργό Υγείας Κύριο Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Έντιμε Κύριε Υπουργέ,

Αναφορικά με την απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην επιστολή που σας αποστείλαμε στις 14/9/2020 με θέμα τα προβλήματα που παρατηρούνται με τα εμβόλια τα οποία παρέχονται στα πλαίσια του ΓεΣΥ έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

 

1. Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας μετά λύπης μας διαπιστώσαμε να περιέχονται ανακρίβειες και γεγονότα για τα οποία ουδέποτε είχαμε λάβει γνώση ή επίσημη πληροφόρηση.

 

2. Η απόφαση της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών για αναθεώρηση της αρχικής επιβολής ηλικιακών ορίων για τους εμβολιασμούς ουδέποτε μας κοινοποιήθηκε.

 

3. Το απαράδεκτο φαινόμενο παρατεταμένων και αλλεπάλληλων ελλείψεων κάποιων εμβολίων του επικαιροποιημένου Σχήματος Εμβολιασμών των Παιδιών & Εφήβων στο οποίο αναφερθήκαμε παραμένει αναλλοίωτο από την ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ουδέποτε μέχρι στιγμής οι παιδίατροι είχαν στη διάθεση τους όλα τα εμβόλια που προνοεί το συγκεκριμένο σχήμα και το οποίο είχε ανακοινωθεί προ της ενάρξεως του ΓεΣΥ. Ειδικά δε για μερικά από αυτά τα οποία αναμενόταν να είναι διαθέσιμα από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του συστήματος όπως είναι το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκκύτη-πολιομυελίτιδας (εμπορική ονομασία Tetraxim), το εμβόλιο ηπατίτιδας Β και ιλαράς- ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR) παρατηρήθηκαν διαδοχικές, μακρές περίοδοι έλλειψης τους κατά τον τελευταίο χρόνο που είχαν ως αποτέλεσμα την σαφή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης για σημαντικό αριθμό παιδιών. Παρόλες τις επανειλημμένες οχλήσεις και παρεμβάσεις μας εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ουδέποτε διαπιστώθηκε εξομάλυνση του φαινομένου το οποίο κατέστη ακόμα πιο δυσχερές με την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην διεκπεραίωση των παραγγελιών αλλά και στην διαφοροποιημένη σε σχέση με τον αριθμό των παραγγελιών ποσότητα εμβολίων που παραδίδονταν στους παιδιάτρους.

Οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν κατά καιρούς για επίλυση των προβλημάτων δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ. Ακόμα και το εμβόλιο της ηπατίτιδας Α το οποίο είχε ανακοινωθεί προ τριμήνου πως εντάσσεται στα εμβόλια που θα παρέχει το σύστημα δεν ήταν διαθέσιμο παρά μόνο προ τριημέρου που άρχισε η παράδοση του ενώ για το τετραδύναμο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας η αναμενόμενη είσοδος του τον Ιούλιο καθυστέρησε για τουλάχιστον 2 μήνες. Επομένως η αναφερόμενη ως έγκαιρη λήψη πρόνοιας για διαθεσιμότητα των εμβολίων του ΓεΣΥ ουδέποτε έχει αποδειχθεί έμπρακτα.

4. Ως Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου, ουδεμία πρόθεση για αντιπαράθεση έχουμε. Επειδή όμως οι εμβολιασμοί αφορούν τη δημόσια υγεία και την ευημερία των παιδιών μας, οφείλουμε να απαιτούμε εμφαντικά από την πολιτεία και το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, να εκτελεί μια από τις βασικότερες του αποστολές. Τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μέσα από την εξασφάλιση επάρκειας εμβολίων για τον πληθυσμό. Όσο το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων εμβολίων παραμένει άλυτο εμείς δεν θα εφησυχάσουμε. Η Παιδιατρική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, από τον Νοέμβριο του 2019. Έκτοτε έχουμε εισπράξει μόνο υποσχέσεις. Θεωρούμε επομένως απόλυτα δικαιολογημένη την έκφραση αγωνίας των μελών μας και απόλυτα κατανοητή την ανησυχία χιλιάδων γονέων.

 

5. Παρόλη την πικρία μας για τις ανακριβείς πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καλούμε, έστω και τώρα, τις αρμόδιες αρχές όπως αφουγκραστούν την έκκληση μας και μεριμνήσουν όπως τεθούν άμεσα σε ισχύ όλες οι αποφάσεις που μας είχαν διακοινωθεί και οι οποίες ευελπιστούμε πως θα θέσουν τέρμα σε αυτήν την προβληματική κατάσταση που βιώνουμε με την επάρκεια εμβολίων. Η διατήρηση υψηλής της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού μας είναι για εμάς αμετάθετος στόχος και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε ενέργεια απαιτηθεί προκειμένου να επιτευχθεί.

 

Εκ του ΔΣ της ΠΕΚ