Από Νίκο Σκορδή

Κυπρίων Ιατρών έργα

Αμερίκος  Αργυρίου, 1925 , ένεκα απουσίας του  2020 , της χρονιάς που απεφάσισες να εγκαταλείψεις τα εγκόσμια προσφέροντας  με γενναιοδωρία στην Παιδιατρική οικογένεια και στην κοινωνία ένα σημαντικό δώρο, την ευλογία της πρόληψης της πνευματικής καθυστέρησης.

Ο παιδίατρος Αμερίκος   μετά την αποφοίτηση του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έτυχε εκπαίδευσης στην Παιδιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο και αργότερα  με υποτροφία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μετεκπαιδεύτηκε  στην δημόσια υγεία μητέρων και βρεφών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στη Βυρητό.

Διετέλεσε διευθυντής του Παιδιατρικού τμήματος στο Νοσοκομείο  Λεμεσού για αρκετά χρόνια όταν το 1970 αποχώρησε από την   δημόσια υπηρεσία και δημιούργησε την πρώτη ιδιωτική Παιδιατρική Κλινική στη Λεμεσό που ήταν και η πρώτη Παγκυπρίως πρωτοποριακά εξοπλισμένη με 4 θερμοκοιτίδες, με σύστημα φωτοθεραπείας κατασκευασμένο από μηχανουργό και συσκευή αφαιμαξομετάγγισης για την περίθαλψη των πασχόντων νεογνών.   Άσκησε την Παιδιατρική με περίσσεια επιμέλεια και ζήλο για πολλά χρόνια έτσι ώστε δικαίως να έχει χαρακτηριστεί ως ο ιατρός της Λεμεσού.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία στην πνευματική ιδιαιτερότητα και τα βιώματα κοντά στον ανθρώπινο πόνο μέσα από την εμπειρία του από το ίδρυμα  Θεοτόκος πρωτοστατώντας ίδρυσε το Κέντρο Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης το 1988 αργότερα μετονομασθέν σε Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής. Ένα δύσκολο εγχείρημα με στόχο την εφαρμογή ενός φιλόδοξου προγράμματος ανίχνευσης μεταβολικών παθήσεων που οδηγούν σε πνευματική καθυστέρηση η οποία όμως αποτρέπεται με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία που να καλύπτει όλο το νησί.

Ένας γιατρός θυμάται – 2015

Η πίστη στον άνθρωπο που αγωνίζεται στην πραγμάτωση του έργου εξαρτάται πρώτιστα από την εκτίμηση που έχει αυτός στην αξία και αναγκαιότητα αυτού που προτίθεται να κάνει. Δεν είναι απλή υλοποίηση ενός επιστημονικού προγράμματος ούτε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών.

Οι γνώσεις μας τότε λιγοστές και η εμπειρία πενιχρή. Ωστόσο η  υλοποίηση του οράματος  όχι  ανυπέρβλητη χάρη στην επιμένουσα αγάπη για το παιδί   και τον έκδηλο ενθουσιασμό για προσφορά. Τοποθετεί λοιπόν το αμάξι μπροστά από τα άλογα όπως γράφει και κυνηγάει αυτό που οι άλλοι θεωρούσαν ανέφικτο , ένα χρέος της πολιτείας που βραχυκυκλωμένη σε ξεθωριασμένα νομοσχέδια και άχρωμους κανονισμούς αδυνατούσε να υλοποιήσει. Το 1990 σηματοδοτεί η έναρξη των ανιχνευτικών προγραμμάτων των νεογνών που συμπληρώνουν φέτος  30 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας καταξιώνοντας τον Παιδίατρο Αμερίκο  σε ύψιστο φιλάνθρωπο πολίτη.   Τα ενηλικιωμένα τώρα παιδιά που έγιναν δέκτες αυτής της προσφοράς  σε ευγνωμονούν.

Η Παιδιατρική Εταιρεία ως ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης της  ανιδιοτελούς σου προσφοράς σε ανεκύρηξε σε επίτιμο πρόεδρο της το 2015 εορτάζοντας ταυτόχρονα και τα ενενηκοστά σου γενέθλια.  Η παρακαταθήκη που αφήνεις βαριά, δύσκολο να αντιγραφεί. Η Παιδιατρική οικογένεια σου χρωστάει πολλά, τα παιδιά που φρόντισες σου χρωστάνε πολλά, τα παιδιά που έχεις γλυτώσει  από την  οιαδήποτε μειονεξία σου χρωστάνε πολλά, η κοινωνία σου χρωστάει πολλά, προσωπικά σου χρωστάω πολλά.

Στο λυκόφως της μνήμης – 2019

Συνειρμοί που διάνθισαν τη σκέψη μου, όταν η πυξίδα που ενεργούσε ως πλοηγός έριξε άγκυρα σε δικής της επιλογής λιμάνι και έγινα έρμαιο των δικών της θελήσεων έχοντας ως δικαιολογία το αδυσώπητο πλήρωμα του χρόνου.

 Η πλοηγός πυξίδα εντεταλμένη από τον αδυσώπητο και πανδαμάτορα  χρόνο ρίχνει  την άγκυρα στο  απάνεμο λιμάνι που σε περιμένει.  Καλοτάξιδο καράβι  σε παίρνει σε θάλασσες απλόχερες ως η προσφορά σου, σε θάλασσες γενναιόδωρες ως η προσφορά σου, σε θάλασσες ευλογημένες ως η προσφορά σου, ακριβό δώρο για όλους εμάς που σε αποχαιρετούμε σήμερα.  

Νίκος Σκορδής