Είναι αλήθεια πως πριν μερικές δεκαετίες ήταν ασυνήθιστο ένας πατέρας να παρίσταται στη γέννηση του παιδιού του. Όλοι θυμόμαστε σκηνές από παλιές ταινίες με τον σύζυγο να βηματίζει νευρικά έξω από την αίθουσα τοκετού και την πόρτα να είναι ερμητικά κλειστή. Σήμερα, είναι κοινή πρακτική ο πατέρας να παρευρίσκεται στη γέννηση του παιδιού του παρέχοντας στήριξη και συμπαράσταση στην σύντροφο του καθ’ όλη την διαδικασία του τοκετού, και κατά την παραλαβή του νεογνού. Πολλοί σύζυγοι εντούτοις αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ένταση και την αγωνία, το αυξημένο ψυχικό φορτίο της αίθουσας του τοκετού. Ορισμένοι πάλι αισθάνονται λιποψυχία και αναστάτωση στην θέα του αίματος ή της όλης διαδικασίας. Ο τοκετός είναι ένα γεγονός που βιώνεται αυστηρά εξατομικευμένα από τον κάθε άνθρωπο και δεν είναι απαραίτητο να έχουν όλα τα ζευγάρια την ίδια άποψη για το αν θα είναι παρόν ο πατέρας ή όχι. Αν αποφασισθεί όμως από το ζευγάρι ότι θα είναι παρόν, τότε θα πρέπει απαραίτητα να συνεννοηθεί τόσο με τη σύντροφο του όσο και με τον μαιευτήρα σχετικά με το τι περιμένουν από αυτόν, ποια και μέχρι πού θα φτάνει η συμμετοχή του. Π.χ. μπορεί να επιθυμεί να κόψει ο ίδιος τον ομφάλιο λώρο, ή να κρατήσει για λίγο το νεογνό αμέσως μόλις γεννηθεί

Είναι σημαντικό να συζητήσει το ζευγάρι εκ των προτέρων για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, να καθοριστεί ο ρόλος του πατέρα στην αίθουσα τοκετού, να διασαφηνισθεί ποιες προσδοκίες υπάρχουν από αυτόν και αν θα χρειαστεί στήριξη για να ανταπεξέλθει. Εάν αισθάνεται υπερβολικά αγχωμένος θα ήταν καλό να βρίσκεται μαζί του στη γέννηση ακόμα ένα συγγενικό άτομο ή μια μαία. Για όλους τους νέους γονείς η γέννηση του παιδιού τους είναι μια θαυμάσια εμπειρία, και ερωτώμενοι ομολογούν ότι δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή που να μπορεί να συγκριθεί με τη πρώτη φορά που είδαν το μωρό τους.

Όσο για τις δυσκολίες που μπορεί να υπάρξουν, οι ίδιοι οι πατεράδες λένε ότι η δυσκολότερη κατάσταση κατά την διάρκεια του τοκετού της συντρόφου τους είναι να την βλέπουν να πονάει, να υποφέρει και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό. Φυσικά μόνο και μόνο η παρουσία τους εκεί στις περισσότερες περιπτώσεις δρα ανακουφιστικά και κατευναστικά πάνω στη σύντροφο τους. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορεί ο πατέρας να δοκιμάσει, ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που βιώνει αυτή την εμπειρία. Για τους περισσότερους «πρωτάρηδες» το πιο δύσκολο είναι ότι δεν ξέρουν τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν την διαδικασία και αισθάνονται όχι μόνο περιττοί αλλά και ότι εμποδίζουν κιόλας. Μια από τις δυσκολότερες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν για τους μπαμπάδες που επιλέγουν να παρίστανται στον τοκετό είναι όταν εμφανίζονται απροσδόκητες επιπλοκές. Εκεί πραγματικά μπορεί κάποιος «πρωτάρης» να τα χάσει και να αισθανθεί εκτός τόπου και χρόνου. Είναι απαραίτητο λοιπόν να ενημερωθεί για τα πιθανά σενάρια του τοκετού και να μην σταματήσει το διάβασμα για τον τοκετό και το τι μπορεί να συμβεί. Είναι πραγματικά σημαντικό να είναι ενήμερος για όλες τις πιθανές εξελίξεις κάθε σταδίου του τοκετού.