Από Μαρία Αλεξίου Διαιτολόγο- Διατροφολόγο

Φρουτοχυμοί

Λόγω της  οικονομικής κρίσης που περνούμε στον τόπο μας, οι οργανωμένοι γονείς   ανησυχούν για την  αδυναμία διάθεσης δωρεάν  χυμών, μαζί με το πρόγευμα των παιδιών στα σχολεία. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ενημερωθούν οι γονείς  ότι υπάρχουν πιο υγιεινές και  πιο χαμηλές σε κόστος επιλογές.

Οι χυμοί που διατίθενται  για τα παιδιά  στα σχολεία   αφορούν χυμούς μακράς διάρκειας  φυσικούς, νέκταρ αλλά και φρουτοποτά  οι οποίοι κατηγοριοποιούνται ανάλογα με την περιεκτικότητα τους σε χυμό. Για παράδειγμα οι φυσικοί χυμοί έχουν  100 %  περιεκτικότητα σε χυμό φρούτων ( από συμπυκνωμένο χυμό),  οι χυμοί νέκταρ   περίπου 50 % σε χυμό φρούτου και τα φρουτοποτά  έχουν σύνηθες περιεκτικότητα  20 % χυμό φρούτων. Τα υπόλοιπα συστατικά  αφορούν νερό, ζάχαρη, αρωματικές ουσίες, συντηρητικά  κ.α.  Όσο λιγότερη  περιεκτικότητα   σε χυμό περιέχει ένα ρόφημα τόσο  περισσότερη ζάχαρη προστίθεται σε αυτό. Άρα μήπως τα παιδιά μας  τελικά καταναλώνουν ουσιαστικά ζαχαρόνερο;

Η περιεκτικότητα τους σε θερμίδες  κυμαίνεται  από  110 – 150 θερμίδες  για κάθε κουτάκι των 250 ml. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου  2  μέτρια φρούτα εποχής χωρίς όμως και την αντίστοιχη περιεκτικότητα σε βιταμίνες. Ακόμα και ο 100 % φυσικός χυμός  δεν έχει την αναγραφόμενη σε αυτό βιταμίνη C. Η θερμική επεξεργασία  στην οποία υπόκεινται  καταστρέφει το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών των φρούτων.

Ανακοίνωση από τον Σύνδεσμο Διαιτολόγων Κύπρου αναφέρει ότι «σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, ποσοστό 29,6% των Κυπρίων ηλικίας από 20 – 80 χρόνων περιλαμβάνονται στην κατηγορία του κανονικού βάρους, 36,1%  περιλαμβάνονται στην κατηγορία των υπέρβαρων και 27,8% στην κατηγορία των παχύσαρκων».

Οι διατροφικές μας συνήθειες αλλά και η σωματική σύσταση σε λίπος  διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία. Υπέρβαρα παιδιά  έχουν πολύ μεγάλη  πιθανότητα να εξελιχτούν σε  υπέρβαρους ή παχύσαρκους  ενήλικες,  με κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιοπάθειες,  διαβήτη και άλλα μεταβολικά νοσήματα κατά την ενήλικη ζωή τους. Επομένως η προσπάθεια όλων μας να διαφυλάξουμε την υγεία των παιδιών μας που θα αποτελούν το μέλλον του τόπου μας πρέπει να είναι συνεχής.

Σαν διαιτολόγος   προτείνω λοιπόν στους γονείς να επανεκτιμήσουν την αρχική τους επιλογή για την διάθεση φρουτοποτών στα παιδία τόσον στα σχολεία  όσο και στο σπίτι.

Εναλλακτικές λύσεις:

Φρούτα:  Με πολύ λιγότερο κόστος, οι γονείς αλλά και τα σχολεία θα μπορούσαν να διαθέτουν   φρούτα για τα παιδιά. Τα φρούτα είναι πλούσια σε  βιταμίνες,  νερό  και φυτικές ίνες. Δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια  στα παιδιά χωρίς να τους φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Από έρευνες του « ινστιτούτου υγείας του παιδιού» γνωρίζουμε  ότι η κατανάλωση φρούτων από τα παιδιά σχολικής ηλικίας  είναι  πολύ χαμηλή. Επομένως η καθημερινή  διάθεση φρούτων στα σχολεία βοηθά  στην ανάπτυξη καλών διατροφικών συνηθειών και κατά συνέπεια τη μείωση της πιθανότητας αύξησης του σωματικού τους βάρους   αλλά και στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών από τα παιδιά.

Εμφιαλωμένο νερό:  Το νερό είναι άκρως απαραίτητο για τη ζωή καθώς  το σώμα μας αποτελείται από 60 % νερό. Η έλλειψη νερού πέραν του 10 % της σωματικής μας σύστασης προκαλεί σοβαρές παθολογικές διαταραχές, ενώ η έλλειψη  πέραν του 20 % μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο. Το νερό αποτελεί το μέσο μεταφοράς  των θρεπτικών συστατικών σε όλους τους ιστούς αλλά και το μέσο αποβολής άχρηστων ουσιών από το σώμα μας. Επίσης λειτουργεί σαν θερμοστάτης στον οργανισμό διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία του. Λόγω του ζεστού κλίματος στη χώρα μας, η πρόσληψη νερού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Πόσο μάλλον για τα παιδιά που παίζουν στην αυλή του σχολείου ,την ώρα των διαλειμμάτων τους,  όπου η αποβολή νερού μέσω του ιδρώτα αυξάνεται.

Οι ημερήσιες ανάγκες ενός παιδιού σε νερό κυμαίνεται από 6-8 ποτήρια την ημέρα δηλ. 1 ½ -2 λίτρα,  το οποίο πρέπει να καταναλώνεται σταδιακά μέσα στην ημέρα.  Σε πάρα πολλά σχολεία, τουλάχιστον στην περιφέρεια,   το νερό στις βρύσες δεν είναι πόσιμο και έτσι πολλά παιδιά αναγκάζονται να κουβαλούν μαζί τους μπουκαλίτσες ή παγούρια.

Επομένως η δωρεάν διάθεση εμφιαλωμένου νερού στα παιδιά αντί για χυμούς ή φρουτοποτά βοηθά στην ασφαλή κάλυψη των αναγκών τους σε νερό  χωρίς την πρόσληψη περιττής ζάχαρης ή άλλων επιβλαβών ουσιών από τις βρύσες των σχολείων τους. Ταυτόχρονα έχει πολύ χαμηλότερο κόστος από τους χυμούς του εμπορίου.