Από Χαράλαμπο Χατζηγεωργίου παιδάιτρο

Η σωστή διατροφή αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει την υγεία ενός ατόμου. Η υγιεινή διατροφή μαζί με την άθληση την αποφυγή του καπνίσματος , του οινοπνεύματος και του στρες συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας και την αποφυγή των χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων που αυξάνονται συνεχώς και στο τόπο μας .

Η ενημέρωση του κόσμου από τα μέσα ενημέρωσης ( εφημερίδες , περιοδικά, τηλεόραση , ίντερνετ , των παιδιών στα σχολεία από τους δασκάλους και τους καθηγητές τους , των παιδιών και των γονέων από το πρόγραμμα ” Υγεία του Παιδιού ” έχει βελτιώσει κατά πολύ το γνωσιολογικό επίπεδο και ενδιαφέρον του κόσμου σε τέτοια θέματα υγείας .
Σχεδόν όλοι γνωρίζουν τι πρέπει να φάνε , τι να πιούνε ,πως πρέπει να αθλούνται τι είναι σωστό και τι όχι . Μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας υστερεί στην πρακτική εφαρμογή αυτών των γνώσεων . Σε μια μελέτη που έκανε το πρόγραμμα ”

Υγεία του Παιδιού ” βρήκε πως οι Κύπριοι σε ένα μεγάλο ποσοστό ( 63,8% των ανδρών και 61,5% των γυναικών έχουν κάνει αναλύσεις για έλεγχο της χοληστερόλης τους . Δυστυχώς όμως δεν την αντιμετωπίζουν σωστά .

Έτσι από αυτούς που γνωρίζουν πως έχουν υψηλή τιμή χοληστερόλη στο αίμα του ποσοστό 70 % κάνει μόνο δίαιτα,, ενώ ποσοστό 15,6% κάνει άθληση και δίαιτα . Φαρμακευτική θεραπεία , όταν χρειάζεται ,και παρακολούθηση από ιατρό έχει μόνο το 23,5% αυτών πού έχουν υπερχοληστερολαιμία και που πολύ πιθανόν να έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως
( περίσσεια βάρους, κάπνισμα , υπέρταση , καθιστική ζωή ,άγχος, θετικό οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας κ.α ).

Παρόλα όμως αυτά υπάρχει σταδιακή βελτίωση και πολλοί καταναλωτές προτιμούν τα “υγιεινά ” τρόφιμα και τα προϊόντα που παράγονται με φυσικές μεθόδους .

Αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεφυτρώσουν και αρκετά καταστήματα υγιεινών τροφών, βοτάνων κλπ . Αυτά τα καταστήματα πλασάρουν διάφορα προϊόντα τα οποία είναι αμφιλεγόμενης ποιότητας , προέλευσης και με ιδιότητες που μπορεί να είναι παραπλανητικές .

Επειδή αυτές οι δραστηριότητες είναι επικερδείς στον χορό αυτό έχουν εισέλθει και διάφορα κέντρα αδυνατίσματος , γυμναστήρια ,κέντρα αισθητικής ακόμα και κομμωτήρια και δίνουν σε καλόπιστους αγοραστές προϊόντα διαιτητικά, βιταμινούχα, βότανα, μέταλλα κ.α για αδυνάτισμα , για τα μαλλιά ,τα νύχια το δέρμα .για να δυναμώσουν οι μύες και για κάθε ανάγκη που ήθελε προκύψει.

Πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι αμφιλεγόμενης αξίας , πολλά έχουν εισαχθεί παράνομα ή για άλλο σκοπό από αυτό που χορηγούνται και το χειρότερο μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών . Πολλά μάλιστα περιέχουν τέτοια πρόσθετα και συντηρητικά που βάζουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία αλλά και την ζωή των ατόμων που τα παίρνουν . Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τα άτομα που πάσχουν από διάφορα χρόνια νοσήματα ή που λαμβάνουν φάρμακα για άλλα νοσήματα που πιθανόν να έχουν .

Δυστυχώς στην Κύπρο ο έλεγχος αυτών όλων των σκευασμάτων δεν είναι επαρκής και η χρήση τους από άτομα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον ιατρικό ή φαρμακευτικό κόσμο καθιστά αυτή την τακτική και αυτά τα προϊόντα επικίνδυνα .

Σαν αποτέλεσμα της λανθασμένης χρησιμοποίησης τέτοιων σκευασμάτων πληθαίνουν τα περιστατικά κυρίως νέων ατόμων με στερητικές ή τοξικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των συμπληρωματικών σκευασμάτων διατροφής .

Αυτές οι συνέπειες εκδηλώνονται με ποικιλία συμπτωμάτων , που κυμαίνονται από ανορεξία, αδυναμία, ανησυχία, νευρικότητα μέχρι βαρειών αναιμιών , ορμονικών διαταραχών ,βλαβών στα νεφρά και στο συκώτι . Αυτές οι συνέπειες σπάνια βγαίνουν στην επιφάνεια και όλοι πιστεύουν πως αυτά τα σκευάσματα είναι ασφαλή. Ακόμη και αυτοί που τα προωθούν στην αγορά σου λένε πως και αν δεν έχεις αποτέλεσμα τουλάχιστον δεν είναι βλαβερά. Τα θεωρούν ακίνδυνα .Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι και δεν είναι λίγοι οι νέοι που για να αποκτήσουν εύκολα δυνατούς και ωραίους μύες φορτώνονται ολόκληρα κουτιά τέτοιων διαιτητικών συμπληρωμάτων ( βιταμίνες πρωτεΐνες, μέταλλα ) ή ακόμη και αναβολικών ,που τα ακριβοπληρώνουν ,απομακρύνονται από την υγιεινή διατροφή με καταστρεπτικές πολλές φορές συνέπειες .Τα αποτελέσματα δε τις περισσότερες φορές είναι απογοητευτικά ή παροδικά και αυτό το παραφουσκωμένο σώμα σαν ξύλινος πύργος καταρρέει μόλις σταματήσει η λήψη αυτών των σκευασμάτων .

Άλλοτε πάλι πολλές κυρίες που πηγαίνουν σε ινστιτούτα αδυνατίσματος , γυμναστήρια, αισθητικούς κ.α φεύγουν με μια ακριβοπληρωμένη κούτα τέτοιων σκευασμάτων αλλά αργά ή γρήγορα αντιλαμβάνονται πως ούτε το δέρμα ή τα νύχια τους βελτιώθηκαν , αλλά ούτε τα μαλλιά τους δυνάμωσαν ή σταμάτησαν να πέφτουν .

Θα πρέπει να προσέξουμε να μην πέφτουμε θύματα ενός καλοστημένου εμπορίου προώθησης άχρηστων ή και βλαβερών σκευασμάτων αλλά να είμαστε προσεκτικοί και δύσπιστοι σε ότι μας πλασάρουν.

Η συμβουλή του γιατρού σας για τέτοιες προσπάθειες “υγιεινής ” παρέμβασης θα σας προφυλάξει από πολλά μπερδέματα και κινδύνους .

Ο απλούστερος και ασφαλέστερος δρόμος υγιεινής παρέμβασης για τον άνθρωπο είναι η επιστροφή στην φύση . Όταν ο άνθρωπος διατρέφεται ισοζυγισμένα,, με μέτρο αποφεύγοντας τις καταχρήσεις και τις ακρότητες δεν έχει ανάγκη κανενός διαιτητικού σκευάσματος.

Οι βιταμίνες τα μέταλλα και τα διάφορα ιχνοστοιχεία υπάρχουν κρυμμένα μέσα στα φρούτα, στα λαχανικά , στα όσπρια και όχι μέσα στα μπουκάλια, με χάπια ή κάψουλες, των διαφόρων βιομηχανικών παρασκευασμάτων. Η φύση δίνει όλα τα απαραίτητα συστατικά στις ιδανικές ποσότητες, αναλογίες και συνδυασμούς και όχι στις τεράστιες δόσεις που περιέχονται σε πολλά από αυτά τα σκευάσματα .

Επιλέξτε τον σίγουρο δρόμο της φυσικής διατροφής και άθλησης για βελτίωση της εμφάνισης σας , της δύναμης σας και της ομορφιάς σας που θα είναι μόνιμη και αποφύγετε τις πολυδιαφημιζόμενες εύκολες λύσεις που και ακριβά κοστίζουν και επικίνδυνες μπορεί να είναι.