Δρ Μαρία Κολιού

Ενημερώνεστε για την εμφάνιση 4 περιστατικών ιλαράς (τα δύο από αυτά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα και τα δύο πιθανά) στην επαρχία της Λεμεσού. Πρόκειται για 4 αδέλφια, όλα ανεμβολίαστα κατά της νόσου. Τα περιστατικά εκδηλώθηκαν μεταξύ 28 Φεβρουάριου 2014 και 9 Μαρτίου 2014 ενώ οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 13 ετών μέχρι και 21 ετών. Τα δύο πρώτα περιστατικά νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Λεμεσού. Μετά από εκτεταμένο έλεγχο που έγινε στο οικογενειακό, φιλικό και κοινωνικό τους περιβάλλον δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστούν άλλα κρούσματα της νόσου συνδεόμενα με τα περιστατικά αυτά.

Με την ευκαιρία αυτή και για καλύτερη επιτήρηση της νόσου, σας καλούμε να είσαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την εντόπιση περιστατικών υπόπτων για ιλαρά οπουδήποτε στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον ορισμό της ιλαράς τα κλινικά κριτήρια του ύποπτου περιστατικού περιλαμβάνουν:

  • πυρετό και
  • κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα και

τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

  • βήχα
  • ρινίτιδα
  • επιπεφυκίτιδα

Σε περίπτωση ύποπτου περιστατικού για ιλαρά θα πρέπει

Α. Άμεσα να ενημερώνεται τηλεφωνικώς η Μονάδα επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών νοσημάτων τηλ. 22605650 ή 22605759 και

Β. Να αποστέλλεται έλεγχος με αντισώματα IgM κατά της ιλαράς στο αίμα του ασθενούς.

Γ. Σε περίπτωση που το περιστατικό στη συνέχεια επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά (IgM θετικά) θα πρέπει να δηλωθεί και γραπτώς στο ειδικό έντυπο, στην Μονάδα επιτήρησης Λοιμωδών νοσημάτων, (αρ. τηλεομοιότυπου: 22771496)

Επιπλέον, με την ευκαιρία αυτή θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η ενίσχυση της κάλυψης του πληθυσμού μας με το εμβόλιο Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας (MMR) το οποίο όπως είναι γνωστό προσφέρεται σε δύο δόσεις: Η πρώτη δόση στην ηλικία των 12-15 μηνών και η δεύτερη δόση στην ηλικία των 4-6 ετών.

Με βάση την Έρευνα Εμβολιαστικής κάλυψης του Υπουργείου Υγείας που έγινε το 2012 η κάλυψη παιδιών 17-24 μηνών με την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει το 86%. Εντούτοις, με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας η κάλυψη θα πρέπει να ξεπεράσει το 95% για να καταφέρουμε να εκριζώσουμε τη νόσο από τον τόπο μας. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σήμερα επιδημίες ιλαράς.

(Δρ Μαρία Κολιού)
Για Αν. Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας
Κοιν. Αν. Γενική Διευθύντρια Υπ. Υγείας