Από Ιωάννη Γεωργίου παιδίατρο

Το 1991 ξεκίνησε από το παγκόσμιο οργανισμό υγείας και την UNICEF η πρωτοβουλία <Νοσοκομεία φιλικά προς τα βρέφη>  για να επιβραβεύουν νοσοκομεία και μαιευτήρια που δίνουν τη καλύτερη φροντίδα στις μητέρες και τα βρέφη, όσον αφορά το μητρικό θηλασμό. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ότι οι μητέρες θα υποστηριχθούν ώστε να πάρουν τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά την διατροφή του παιδιού τους και μακριά από εμπορικά συμφέροντα. Ο απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα να πάρει σωστές αποφάσεις σχετικά με τη βρεφική διατροφή και αν επιλέξει το μητρικό θηλασμό, να την υποστηρίξει στον αποκλειστικό θηλασμό για 6 μήνες και στη συνέχιση του θηλασμού με συμπληρωματική διατροφή μέχρι το 2ο έτος ζωής και αργότερα.

Για να δοθεί σε κάποιο νοσοκομείο ο τιμητικός αυτός τίτλος πρέπει να εφαρμόζει τις ακόλουθες 10 οδηγίες.
1)    Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το μητρικό θηλασμό και τακτική κοινοποίηση της  σε όλο το προσωπικό υγείας.
2)    Εκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
3)  Ενημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του θηλασμού.

Οι έγκυες πρέπει να γνωρίζουν νωρίς στην εγκυμοσύνη τη σημασία του θηλασμού.

Το μητρικό γάλα παρέχει προστασία έναντι λοιμώξεων. Τα θηλάζοντα έχουν λιγότερες αναπνευστικές και γαστρεντερικές λοιμώξεις. Αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη είναι η χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ολική χοληστερόλη, όπως και ψηλότερο IQ.

4)    Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό την πρώτη  ώρα μετά τη γέννηση

 Στο νεογέννητο πρέπει να δίνεται η ευκαιρία θηλασμού αμέσως μετά το τοκετό. Το αντανακλαστικό θηλασμού υπάρχει κατά τη γέννηση, και το πρωτόγαλα στο στήθος της μητέρας είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνες και βιταμίνη Α.

5)  Επίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να    διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμα και όταν πρέπει να αποχωριστούν τα νεογέννητα τους.
6)  Να μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή η υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός και αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.

  Ακόμα και σε ζεστά, υγρά κλίματα, το μητρικό γάλα περιέχει αρκετό νερό για την κάλυψη των αναγκών του βρέφους. Επιπρόσθετο νερό, γλυκόζη η τσάι δεν χρειάζονται. Εάν το βρέφος παίρνει συμπλήρωμα, υπάρχει μείωση της <εξάσκησης>    στο  μητρικό θηλασμό και το βρέφος παίρνει λιγότερο μητρικό γάλα. Με λιγότερη λήψη μητρικού γάλατος υπάρχει λιγότερη ανοσολογική προστασία. Ο παιδίατρος δεν έχει να δικαιολογήσει την στήριξη του στο μητρικό θηλασμό , αλλά αντίθετα πρέπει να δικαιολογήσει την αντικατάσταση του  θηλασμού με τεχνητή διατροφή.

7)Εφαρμογή της πρακτικής ¨rooming in¨, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το νεογέννητο όλο το 24ωρο.
8)Ενθάρρυνση του θηλασμού όταν το νεογέννητο το ζητά.

Συχνός θηλασμός είναι το ερέθισμα για την παραγωγή επαρκούς για το βρέφος γάλατος

9) Όχι τεχνητές θηλές η πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν.
10)Ενδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού στις οποίες θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδο τους από το νοσοκομείο η την κλινική. 

Υπάρχει  κάποιος λόγος πίσω από καθετί στη φύση Αριστοτέλης