<

Ιστορία της Π.Ε.Κ

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου ιδρύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1969 και ήταν η 2η Ιατρική Εταιρεία που ιδρύθηκε στην Κύπρο μετά τη Χειρουργική Εταιρεία. Σύμβολο της Εταιρείας είναι ο κοιμώμενος έρωτας.

Πρωτεργάτης της ίδρυσης ήταν ο συνάδελφος Μηνάς Χατζημηνάς, και μαζί με αυτόν, ιδρυτικά μέλη της Παιδιατρικής Εταιρείας ήταν οι συνάδελφοι παιδίατροι: Κύπρος Χρυσάνθης, Κώστας Χατζηγεωργίου, Τάκης Ιακωβίδης, Σίμος Τίκκης, Αμέρικος Αργυρίου, Ανδρέας Θεοφάνους, Βεατρίκη Σαββίδου, Δάφνη Παπαδοπούλου, Θεοδόσιος Πατσαλίδης, Νίκη Λαπίθη, Νικίας Λειβαδάς, Τάκης Αριστείδου, Αντώνης Αγιοματίτης και Κώστας Μιχαηλίδης.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτιζόταν από τους εξής:
Μηνάς Χατζημηνάς-Πρόεδρος
Κύπρος Χρυσάνθης- Αντιπρόεδρος
Κώστας Χατζηγεωργίου-Γραμματέας
Τάκης Ιακωβίδης-Ταμίας
Σίμος Τίκκης-Μέλος

Στα 42 χρόνια που ακολούθησαν η Παιδιατρική Εταιρεία μεγάλωσε, ενηλικιώθηκε και από τα 15 ιδρυτικά μέλη το 1969, σήμερα απαριθμεί 250  μέλη.

Όμως η ΠΕΚ δεν αυξήθηκε μόνο σε αριθμό μελών αλλά συνέχεια αναβαθμίζει την παρεχόμενη φροντίδα στο παιδί. Η πρόοδος στην τεχνολογία, η χορήγηση νέων εμβολίων, ο εμπλουτισμός της Παιδιατρικής με αρκετές υποειδικότητες και η παρακολούθηση από τους παιδίατρους των τοπικών αλλά και διεθνών συνεδρίων ανεβάζουν συνεχώς το επίπεδο της Παιδιατρικής στην Κύπρο σε επίπεδα ανάλογα με εκείνα των πιο προηγμένων χωρών.

Η Παιδιατρική Εταιρεία είναι μέλος της Ένωσης Παιδιατρικών Εταιρειών της Μέσης Ανατολής και Μεσογείου  UMEMPS, της Ένωσης των Παιδιατρικών Εταιρειών και Συνδέσμων της Ευρώπης UNEPSA-EPA ( EuropeanPaediatric Association) της Διεθνούς Παιδιατρικής Ένωσης IPA και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ειδικών στην Παιδιατρική CESP-EAP (European Academy of Paediatrics).

Η Παιδιατρική Εταιρεία είναι πολύ ζωντανή και δραστήρια.
Σε διάστημα 40 χρόνων διοργάνωσε πάνω από 35 τοπικά παιδιατρικά συνέδρια και πάρα πολλά σεμινάρια. Το 1996 διοργάνωσε το 23ο συνέδριο των Ένωσης των Μεσογειακών χωρών και των χωρών της Μέσης Ανατολής που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

 Στα πλαίσια της Προληπτικής Παιδιατρικής έχει εκδώσει επτά βιβλιάρια (τρίπτυχα).

Μέλη της ΠΕΚ μετέχουν σε διάφορες επιτροπές, όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή των Εμβολιασμών, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη των Ατυχημάτων και Δηλητηριάσεων στα Παιδιά, η Εφηβική Ιατρική, η Επιτροπή της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης η Επιτροπή Περιβάλλον και παιδί και άλλες.

Επίσης ίδρυσε από κοινού με επιστημονικούς φορείς από την Ελλάδα την Παιδιατρική Επιδημιολογική Μονάδα Επιτήρησης Κύπρου Ελλάδας (Π.Ε.Μ.Ε.Κ.Ε.) η οποία συμπλήρωσε τη διενέργεια Επιστημονικής Έρευνας (2001-2003) που σκοπό είχε τον εντοπισμό, την καταγραφή και την επιδημιολογική αξιολόγηση σπανίων λοιμωδών και άλλων νοσημάτων.

Οι σχέσεις της Εταιρείας μας με την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (Ε.Π.Ε) είναι πάντοτε άριστες. Εκτός από το γεγονός ότι καθηγητές από την Ελλάδα ήταν παρόντες σε όλα τα συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώσαμε και οι οποίοι μας ενημέρωναν για όλες τις εξελίξεις στην Παιδιατρική, η Π.Ε.Κ συνδιοργάνωσε με την Ε.Π.Ε 4 Πανελλήνια Παιδιατρικά συνέδρια στην Κύπρο.

Η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου εφάρμοσε τον Ιανουάριο 2001, πρώτη στην Κύπρο, τη Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση (CME) που σκοπό έχει τη συνεχή επαφή των Παιδιάτρων με την επιστήμη και την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας στο παιδί.

Από το 2007 εφάρμοσε σύστημα αυτόματης καταχώρησης των μορίων CME με μαγνητική κάρτα μέσω του διαδικτύου, με το οποίο οι συνάδελφου μπορούν να παρακολουθούν τη σελίδα με τα μόρια τους ανά πάσα στιγμή.(www.cpspoints.org).

 

 

 

Πρόεδροι Παιδιατρικής Εταιρείας

Περίοδος 1969-1991 Μηνάς Χατζημηνάς
Περίοδος 1991-1993 Παναγιώτης Ζαρβός
Περίοδος 1993-1995 Παναγιώτης Ζαρβός
Περίοδος 1995-1997 Μιχάλης Αγκαστινιώτης
Περίοδος 1997-1999 Μιχάλης Αγκαστινιώτης
Περίοδος 1999-2001 Νίκος Περσιάνης
Περίοδος 2001-2003 Νίκος Περσιάνης
Περίοδος 2003-2005 Μάρω Σολωμού
Περίοδος 2005-2008 Μάρω Σολωμού
Περίοδος 2008-2010 Πέτρος Ιακωβίδης (Χρίστος Κυπριανού)
Περίοδος 2010-2012  Χρίστος Ροδούλης
Περίοδος 2012-2016 Μιχάλης Ιασονίδης