<
< 3LTEMSQ5');

19 Αυγούστου 2021

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος και η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου καταδικάζουν απερίφραστα τη διάδοση της ψευδούς και εντελώς ανυπόστατης είδησης περί δήθεν θανάτου 12χρονου παιδιού μετά από εμβολιασμό.Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες συνιστούν πράξεις μέγιστης ανευθυνότητας, διασπείρουν τον πανικό και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία την ώρα που η χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το νέο κύμα και να εξέλθει της πανδημίας.Δυστυχώς ασυνείδητοι εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο την ψυχολογική φόρτιση των πολιτών για να διακινούν ψευδείς πληροφορίες και να αποπροσανατολίζουν από την πραγματική κατάσταση που βιώνουμε με την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση.Ο ΠΙΣ και η ΠΕΚ έχουν ήδη προβεί σε σχετική καταγγελία στην Αστυνομία και βρίσκονται σεανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις διωκτικές αρχές. Ταυτόχρονα εφιστούν την προσοχή του κοινού σε σχέση με τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προτρέποντας τους πολίτες να επιλέγουν πληροφόρηση μόνο από αξιόπιστες, επίσημες και έγκυρες πηγές.

Εκ του ΔΣ της ΠΕΚ

Συστάσεις για τη χρήση μάσκας προσώπου στα παιδιά, ως μέτρο πρόληψης έναντι του Covid-19, εξέδωσε η Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων τα βασικά μέτρα πρόληψης σε προσωπικό επίπεδο, όπως η τήρηση αποστάσεων (ιδανικά τα δύο μέτρα), ο καλός αερισμός κλειστών χώρων, το καλό και συχνό πλύσιμο ή αντισηψία  των χεριών και η χρήση μάσκας, σε περίπτωση που δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις.

Για όλα τα άτομα ηλικίας άνω των δύο ετών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, η χρήση μάσκας είναι ασφαλής και δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο για την υγεία. Αυτό το επιβεβαιώνει με τις συστάσεις του το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC), η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία.

Η μάσκα προσώπου χρησιμοποιείται ως απλός φραγμός ο οποίος εμποδίζει τα σταγονίδια των εκκρίσεων του αναπνευστικού να ταξιδεύουν στον αέρα και να μολύνουν γειτονικά άτομα όταν το άτομο το οποίο την φορά βήχει, φταρνίζεται ή μιλά. Προϋπόθεση βέβαια η ορθή τοποθέτηση της μάσκας με τρόπο ώστε να καλύπτει το στόμα και την μύτη.

Η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην εμποδίζει είτε τη μαθησιακή διαδικασία είτε την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, με επίβλεψη και καθοδήγηση από πλευράς ενηλίκων.

Η τοποθέτηση μάσκας αντενδείκνυται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε άτομα με χρόνιες καταστάσεις αναπνευστικής δυσχέρειας και σε άτομα με απώλεια αισθήσεων ή που αδυνατούν να αφαιρέσουν την μάσκα τους χωρίς βοήθεια.

Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται προσοχή ή θα πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις, όπως πρόσωπα με διανοητικές ή αναπτυξιακές διαταραχές ή με διαταραχές συμπεριφοράς. Σε κάθε περίπτωση η αναγκαιότητα της μάσκας θα πρέπει να συζητείται εξατομικευμένα.

Με πρόσφατη εγκύκλιο του στις 21 Αυγούστου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ), συνιστά την χρήση μάσκας στην κοινότητα στα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω.

Βάσει της σύστασης του Π.Ο.Υ. , το Υπουργείο Yγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθόρισε το όριο ηλικίας των 12 ετών σαν την ελάχιστη ηλικία πάνω από την οποία η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε κλειστούς συνωστισμένους χώρους όπως ακριβώς ισχύει και για τους ενήλικες.

Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών που διακινούνται σε κλειστούς χώρους με αυξημένη παρουσία άλλων ανθρώπων η μάσκα συνιστάται αλλά δεν είναι υποχρεωτική.

Το πότε και πως θα χρησιμοποιείται η μάσκα στους χώρους του σχολείου θα καθοριστεί με τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που ετοιμάζονται για τους χώρους των σχολείων και τα οποία η ΠΕΚ καλεί όπως τηρηθούν αυστηρά.

Περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό κείμενο της ΠΕΚ : https://www.child.org.cy/wp-content/uploads/2020/08/Συστάσεις-ΠΕΚ-για-μάσκα-προσώπου-στα-παιδιά.pdf.

28/08/2020