Δρ Χαράλαμπος Χατζηγεωργίου Παιδίατρος

Η  “ευημερία”  μιας κοινωνίας μετριέται με πολλούς δείκτες , όπως  το κατά κεφαλή εισόδημα, τα αυτοκίνητα ή κινητά τηλέφωνα σε σχέση με τον πληθυσμό μιας χώρας κ.α.

Όμως το επίπεδο υγείας ενός λαού δεν πορεύεται πάντα παράλληλα με το πλούτο της κοινωνίας, αλλά πολλές φορές η σχέση αυτή είναι αντίστροφη.

Τρανό παράδειγμα στις δυτικές κοινωνίες και στην Κύπρο η επιδημία της παχυσαρκίας που πλήττει πλέον και την παιδική ηλικία.

Σε πρόσφατη μελέτη του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Υγεία του Παιδιού» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος IDEFICS βρέθηκε ότι η παχυσαρκία έχει τις ρίζες της στην παιδική ηλικία.. Έτσι στα παιδιά 2 έως 6 χρονών το ποσοστό των

παιδιών με αυξημένο βάρος σώματος ανέρχεται στο 22,2% .

Από αυτά  τα μισά είναι όχι μόνο υπέρβαρα αλλά παχύσαρκα.

Στα παιδιά  6 έως 8 χρονών το αυξημένο βάρος σώματος είναι ακόμη πιο συχνό. Ανέρχεται στο 39% των παιδιών με το 15,8%  να είναι παχύσαρκα.

Παράλληλα με το αυξημένο βάρος σώματος, αυξημένη είναι και η περιφέρεια μέσης Το ένα στα τέσσερα (25%) παιδιά του νηπιαγωγείου έχει αυξημένη περιφέρεια μέσης και στα παιδιά 6 έως 8 χρονών ένα στα πέντε(20%).

Η αυξημένη Περιφέρεια Μέσης δείχνει την κεντρική κατανομή του λίπους και συνοδεύεται με αυξημένη ολική και κακή χοληστερόλη αίματος, αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος, χαμηλότερη καλή χοληστερόλη αίματος, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην Ινσουλίνη, δηλαδή αυξημένο κίνδυνο για Μεταβολικό Σύνδρομο .

Βασικά αίτια των πιο πάνω καταστάσεων είναι η υιοθέτηση του δυτικού τρόπου διαβίωσης.

  • Τρώμε Ευρωπαϊκά ! Μια διατροφή με πολλά λιπαρά και απλά σάκχαρα  πολλές θερμίδες. Κάνουμε καθιστική ζωή με έλλειψη άσκησης και σωματικού κόπου με αποτέλεσμα την μη κατανάλωση αρκετών θερμίδων που παίρνουμε με την διατροφή.
  • Τρώμε πολύ στα ταχυφαγεία – φασφουτάδικα (fast food), τα κατ’ οίκον διανομής τρόφιμα (deliveries),τα οποία έχουν πολλές θερμίδες και που  παχαίνουν εμάς και τα παιδιά μας.
  • Τρώμε τα αμφιβόλου ποιότητας, λιπαρά με μπόλικα συντηρητικά και χρωστικές τρόφιμα και μάλιστα τα θεωρούμε εύγευστα .

Τα προτιμούμε γιατί έτσι μας έμαθαν  έτσι μας «εκπαίδευσαν»

Τα παιδιά  είναι η εικόνα των μεγάλων. Δεν φταίνε, εμείς φταίμε και την πληρώνουν και εκείνα.

Και το κόστος είναι βαρύ με αυξημένα περιστατικά  σακχαρώδη διαβήτη σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες, αυξημένα περιστατικά καρδιαγγειακών νοσημάτων και περιστατικών καρκίνου κυρίως του παχέως εντέρου και τελικά  επιδείνωση της ποιότητας της ζωής μας και μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Θα είμαστε απερίσκεπτοι καταναλωτές, αν δεν καταφέρουμε να απαιτήσουμε από την βιομηχανία τροφίμων να παράγει και υγιεινά τρόφιμα, να προσφέρει φρέσκες σαλάτες και φρούτα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αγοραστική μας συμπεριφορά. Εάν η προτίμηση του καταναλωτή είναι τα υγιεινά τρόφιμα τότε μόνο θα αναγκαστούν να προσφέρουν  υγιεινές επιλογές.

Εάν δεν το ζητήσει ο καταναλωτής δεν θα μπουν στο κόπο να το πράξουν διότι δεν θα τους συμφέρει .

Το κράτος μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας τους φόρους σε επιλεγμένα είδη τροφίμων ή φορολογώντας τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Ακόμη μπορεί να δώσει κίνητρα στις βιομηχανίες τροφίμων για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τους.
Επιπλέον θα πρέπει να υπάρξουν διευκολύνσεις και εγκαταστάσεις για να αθλούνται τα παιδιά και οι γονείς τους .

Όλα απαιτούν πολιτική βούληση και ευαισθησία που επιβάλλεται να υπάρξει.

Ας μας προβληματίσουν όλα αυτά και ας εργαστούμε για ένα καλύτερο αύριο.