Μετά τη σύλληψη και την επίτευξη της εγκυμοσύνης τα προληπτικά μέτρα, η υιοθέτηση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για να ξεκινήσει η εγκυμοσύνη με ευνοϊκούς οιωνούς ως προς την έκβασή της.  Είναι απροσμέτρητης αξίας και σημασίας και για το έμβρυο, αλλά και για το νεογέννητο.

Το κάπνισμα θα πρέπει να διακοπεί ήδη με τη λήψη της απόφασης για απόκτηση παιδιού (για να μην πούμε από πολύ προηγουμένως). Η κατάλληλη σε σύσταση, ποσότητα και ποιότητα διατροφή πρέπει επίσης να αρχίσει πριν ακόμα η μέλλουσα μητέρα μείνει έγκυος. Μην ξεχνούμε εξάλλου ότι πολλές φορές επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη χωρίς να το αντιληφθούμε αμέσως, κάτι που πρέπει απαραίτητα να έχουμε υπόψη μας, γιατί οι πρώτες ημέρες της δημιουργίας του εμβρύου είναι και οι πλέον ευαίσθητες. Το γονιμοποιημένο ωάριο που εγκαθίσταται στη μήτρα είναι πολύ πιο ευάλωτο παρά ποτέ. Το κακό διαιτολόγιο, το κάπνισμα, το οινόπνευμα, ορισμένα φάρμακα ή ασθένειες είναι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ανάπτυξη του εμβρύου, να προκαλέσουν εγγενείς ανωμαλίες ιδιαίτερα στους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, την περίοδο δηλαδή της οργανογένεσης. Κατά την περίοδο αυτή σχηματίζεται ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα και η καρδία. Κάθε μέλλουσα μητέρα καταλαβαίνει πολύ καλά πως δεν μπορεί να παίρνει ρίσκα και να πειραματίζεται με την υγεία του παιδιού της. Εκ πείρας οι γιατροί γνωρίζουν πως η ενημέρωση είναι δίκοπο μαχαίρι. Βοηθά τη μητέρα να αντιληφθεί ορισμένα πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά τρομάζει κιόλας και δημιουργεί άγχος. Άποψη μας, είναι ότι η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση είναι σίγουρα προτιμητέα από την άγνοια έστω κι αν ορισμένες φορές φορτώνει με άγχος τον άνθρωπο. Είναι απαραίτητο λοιπόν, με οδηγό τις γνώσεις της και με τη βοήθεια του γιατρού που εμπιστεύεται η κάθε μέλλουσα μητέρα, να αρχίσει να προετοιμάζεται ακόμα και έξι μήνες πριν από τη σύλληψη.

Η μητρότητα είναι ό,τι πιο συνταρακτικό μπορεί να συμβεί σε μια γυναίκα. Προσφέρει πρωτόγνωρες χαρές, αλλά μας φορτώνει και  με ευθύνες οι οποίες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ. Είναι ένας εξαίσιος ρόλος που αρχίζει πριν από τη σύλληψη, με τη δημιουργία μιας καινούργιας ζωής και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι να εγκαταλείψουμε τα εγκόσμια. Η δική μας υποχρέωση είναι να εξασφαλίσουμε στο παιδάκι μας ευνοϊκές προϋποθέσεις και την ευκαιρία για μια όσο γίνεται καλύτερη αρχή. Με ορισμένες εξετάσεις που θα κάνουμε πριν την επίτευξη της εγκυμοσύνης. Με τα εμβόλια επίσης που ο γιατρός θα κρίνει απαραίτητα για την προστασία μας από ασθένειες επικίνδυνες για το έμβρυο.